Paprika je moćan borac protiv bolesti, ali i moćan afrodizijak

c

Paprika je moćan borac protiv bolesti. Njeni sastojci na ljudski organizam deluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak.

Ovo je njeno vrijeme i zato gledajte da na vašoj trpezi paprika bude što češće.

Lista bolesti na koje deluje poduža je. Paprika pomaže u uklanjanju i liječenju avitaminoza, alergije, anemije, astme, ateroskleroze, angine pektoris, infarkta, astme, hipertenzije, dijabetesa, katarakte, kašlja, impotencije, opadanja kose, osteoporoze, otežanog mokrenja, reumatizma, starosnog slepila, hemoroida…

Ovo izuzetno zdravo povrće nema veliku energetsku vrijednost, pa je pogodna za dijetalnu ishranu.

I paprike i papričice bogate su mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima.

Konzerviranjem se hranljiva vrijednost bitno ne mijenja, a količina vitamina C kojeg ima u zavidnoj mjeri ostaje gotovo ista kao u svježoj paprici ili papričici.

Dokazano je da paprika ima čak četiri do pet puta više ovog vitamina nego limun i narandža. Zbog tako velikih količina preporučuje se kao obavezan dodatak ishrani za jačanje imuniteta.

Inače, kapsaicin je specifična materija koja daje ljutinu plodu. Zavisno od toga koliko ga ima, paprike se dijele na slatke i ljute sorte.

U svakom slučaju, za kapsaicin se odavno zna da ima ljekovitu moć jer predstavlja savršeni antiseptik.

U organima za varenje sprečava razvoj bakterija truljenja i poboljšava varenje hrane draženjem sluzokože crijeva.

Povećava i nivo histamina, koji predstavlja glavni odbrambeni sistem ljudskog organizma na reumatska oboljenja. Vjeruje se i da je paprika, a posebno ljuta papričica, savršeni afrodizijak, jer budi raspoloženje i strast kod ljudi.

Vjerovanje se temelji na utjecaju paprike na pojačan rad krvotoka. Ovom povrću pripisuje i da ima stimulativnu moć na kožu glave. Tačnije, tvrdi se da sprečava pojavu ćelavosti, prenosi Zdrava i prava.