Pet dijetalnih namirnica koje su zapravo nezdrave

c

Pomama s malo masti iz 1980-ih i 1990-ih je možda bila dobronamjerna, ali ako pitate današnje zdravstvene radnike, vjerovatno je napravila više štete nego koristi.
Iako je ideja bila da bi smanjenje masti smanjilo kalorije i samim tim podstaklo gubitak težine, sada znamo da nisu sve masti stvorene jednake.

Neke, poput omega-3 masnih kiselina i mononezasićenih masti, imaju ogromne zdravstvene prednosti poput smanjenja upale i promicanja zdravlja srca. Čak je i zdravstveni profil zasićenih masti daleko složeniji nego što smo nekada vjerovali.

Često, uklanjanjem prirodne masti, proizvođači hrane moraju je zamijeniti drugim, ne tako zdravim punilima, emulgatorima i drugim sastojcima koji ne dodaju hranjive tvari.

Prije nego što uzmete laganu ili dijetalnu hranu s police, pogledajte ovu listu nemasnih namirnica koje nisu toliko zdrave kao što mislite.

Nemasni kikiriki puter

Ne plašite se masti u puteru od kikirikija. Prema Harvard Health-u , punomasni puter od kikirikija ima isti omjer zasićenih i nezasićenih masti kao i maslinovo ulje, jedna od namirnica koje su najzdravije za srce. U stvari, Harvard izvještava da su mnoge studije pokazale da ljudi koji redovno jedu puter od kikirikija imaju manji rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 od onih koji ga rijetko uključuju.

Osim toga, da biste izbacili masnoću iz putera od kikirikija, morate izvaditi neke od najvažnijih sastojaka. Kremasti maslac od kikirikija sa smanjenom masnoćom sastoji se od samo 60 posto kikirikija ostatak njegove kremastosti dolazi od proteina graška i hidrogenizovanih biljnih ulja.

Majoneza

Tradicionalna majoneza dobija svoje prepoznatljivo bogatstvo od žumanaca, koji sadrže oko 5 grama masti svaki. Pa kako napraviti namaz za sendviče bez njih? Odgovor nije lijep. Majoneza sa malo masti često dodaje zgušnjivače, kao što je modifikovani skrob za hranu, i oslanja se na sojino ulje, a ne na jaja, radi glatkoće. Iako ovi sastojci nisu opasni, ne nude ishranu pravih žumanjaka, koji sadrže vitamine poput A, B12 i D, plus antioksidante poput luteina, zeaksantina i selena.

Margarin

Postoji dobar razlog zašto je margarin pao u popularnosti od svojih slavnih dana 1970-ih. Prema Harvard Healthu, nikada nije bilo dobrih dokaza da upotreba margarina umjesto putera smanjuje šanse za srčani udar ili razvoj srčanih bolesti. Neki margarini mogu imati manje masti od pravog putera, ali oba su visoko kalorična, tako da su oba hrana za umjereno korištenje.

Nemasne grickalice

Iako nemasni čips ili pereci mogu ponuditi manje kalorija nego njihove punomasne verzije, jedna stvar se ne mijenja: ova hrana je i dalje obično visoko obrađena. Da biste bili pametni i zdravi, pogledajte etikete da vidite šta dobijate. Malo masti ili ne, dugačka lista sastojaka je znak da hrskavi poslastica ne poboljšava vaše zdravlje.

Energetske pločice

Energetske pločice imaju takozvani "zdravstveni oreol", što olakšava vjerovanje da su same po sebi hranljive. Ali to nije uvijek slučaj. Energetske pločice s niskim udjelom masti mogu biti ultra-obrađene i upakovane funky sastojcima. Protein One's Strawberries and Cream pločice, na primjer, mogu biti niske masnoće sa samo 2 grama po pločici, ali njihova lista sastojaka glasi kao hemijska formula umjetnih aroma, boja, sirupa i ulja.