Simptomi koje ne smijete ignorirati

c

Dok je čovjek mlad i zdrav, znakove tijela koji upozoravaju na to da nešto možda nije uredu uglavnom ignorira. Ali u trećem dobu takav „luksuz“ niko sebi ne bi smio dozvoliti. Mnoge bolesti, tvrde ljekari, ako se pažljivo osluškuje tijelo, mogu se otkriti u početnoj fazi i izliječiti ili makar držati pod kontrolom. Ovo su neki od glavnih simptoma na koje biste trebali obratiti pažnju.

Neumjerena žeđ 
U normalnim uvjetima, kad nije previše toplo ili niste izloženi fizičkom naporu i ne znojite se pretjerano, a stalno osjećate žeđ, to može biti simptom dijabetesa tip 2.

Dvostuka slika 
Zamućen vid, dvostruka slika i sjenke pred očima mogu ukazivati na neku neurološku bolest i na problem s krvnim sudovima mozga, što može biti najava moždanog udara.

Napadi nervoze 
Iznenadna anksioznost u mlađem životnom dobu nije ni neuobičajena, a uglavnom je psihička reakcija bez organskog uzroka, ali kod starijih može biti i simptom srčanog udara. Kod žena pred infarkt srca često pojavljuje tjeskoba.

Vrtoglavica 
Osjećaj kao da ste na ringlšpilu može biti posljedica problema s centrom za ravnotežu, varijacija krvnog pritiska, okoštavanja vratnog dijela kičme, ali i suženja vratnih arterija putem kojih krv dolazi do mozga. Nekada se vrtoglavica može javiti i zbog anemije. Sve eventualne uzroke bi trebalo ispitati.

Problemi sa želucem
Mogu biti različiti: od žgaravice kao kod gastritisa do mučnine, žarenja i bola. Uzroci su najčešće benigni, recimo, netolerancija na određene vrste hrane, ali je bol simptom koji nikako ne treba ignorirati posebno ako je uporan i pojačava se, a usto se pojave i drugi simptomi, kao što su povišena tjelesna temperatura, povraćanje, crna ili krvava stolica.

Potištenost bez razloga
Ako nisu posljedica predugog stajanja ili napornog hoda u neudobnoj obući s visokim potpeticama, bolovi u potkoljenicama mogu ukazivati na duboku vensku trombozu. Tromb se može prepoznati po crvenilu i otoku, ali ne mora biti očigledan niti opipljiv. Ako ugrušak kroz velike krvne sudove stigne do pluća, to je već po život opasno stanje, a plućna embolija, koju karakterizira ostajanje bez daha, zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Pad nivoa hormona kod žena sa starenjem izaziva različite psihosomatske tegobe, a nizak nivo progesterona je bitan faktor lošeg raspoloženja kod žena starijih od 40 godina. Sa starenjem jajnika nivo progesterona se smanjuje, a povećava nivo estrogena. Na psihu znatno može utjecati i neravnoteža hormona koje luči štitna žlijezda. Ako je organski sve uredu, ne ustručavajte se potražiti pomoć psihologa ili psihijatra, jer je moguće da ste u depresiji.