Šta reći djeci kada pitaju kako nastaju bebe: Psiholozi imaju odgovor

J
Dječja znatiželja često dovede do upita koji kod roditelja izazivaju nelagodu

Djeca su puna pitanja, a ono o tome kako dolaze na svijet može biti posebno teško za odgovoriti. Šta bi roditelji trebali reći i kada bi trebali započeti razgovor? Odgovore su dali dječiji psiholozi i stručnjaci u svojim područjima, objasnivši da pitanje nikako ne bi trebalo ignorirati.

Odraslima može djelovati puno neugodnije nego djeci

Dječija psihologinja Amanda Gumer (Gummer) kaže da je prva stvar koju treba zapamtiti da ovo pitanje odraslima može djelovati puno neugodnije nego djeci. Mala djeca “vjerovatnije žele samo činjenice”, objašnjava. Obično je dovoljno usredotočiti se na biološki proces i postaviti temu kao naučnu.

- Naprimjer, mogli biste reći da kada roditelji mnogo vole jedno drugo, stvaraju posebnu ćeliju koja izrasta u bebu – predlaže Gumer.

Džilijan Amodio (Jillian), osnivačica organizacije “Moms For Mental Health”, slaže se i dodaje da je korištenje odgovarajućeg rječnika važno da bi se izbjegli nesporazumi – čak i za vrlo mladu dobnu grupu.

- Jedna stvar koju preporučujem je da uvijek imenujete dijelove tijela njihovim stvarnim imenima počevši od djetinjstva. To djeci daje vokabular koji im je potreban za razgovor o svojim tijelima na osnažujući način bez srama ili zbunjenosti - objašnjava Amodio te navodi:

- Tipično će mlađa djeca imati više pitanja o svojim tijelima i kako beba uđe u nečiji trbuh i kako izađe van, umjesto pitanja o samom seksu.

Konkretniji razgovori o seksu

Djeca u osnovnoj školi mogu razumjeti apstraktnije koncepte, ali ključno ih je objasniti u biologiji, što uklanja svaki potencijalni sram i neugodu.

- Kako djeca budu starija, tako će možda biti spremna za detaljnije informacije o ljudskoj reprodukciji, uključujući ulogu spermija i jajne ćelije u oplodnji i razvoju fetusa - potvrđuje Gumer.

Kako djeca postaju tinejdžeri, pitanje “odakle dolaze bebe” trebalo bi uključivati konkretnije razgovore o seksu.

- Starija djeca počet će postavljati pitanja o seksu, seksualnosti i seksualnim činovima. Seksualnost je normalan dio ljudskog razvoja i o tome treba razgovarati otvoreno i iskreno - objašnjava Amodio, dodavši da nema ništa sramotno u potrazi za znanjem.