Svima dostupna: Biljka koja poboljšava pamćenje, varenje, zdravlje očiju…

c

Među popularnim kućnim aromatičnim biljkama svakako možemo ubrojiti mirisom i ukusom osvježavajuću nanu.

Pripada porodici Lamiaceae, koja sadrži oko 15-20 biljnih vrsta, uključujući paprenu nanu ili mentu.

Ovo zeleno blago konzumiramo na različite načine, od pasti za zube, osvježavajućih napitaka pa sve do eteričnog ulja. Ipak, malo nas je svjesno zdravstvenih potencijala koje pruža.

Osim izraženog vitamina A (4250 IU na 100 grama) većina zdravstvenih dobrobiti nane dolazi od njenog sadržaja eteričnog ulja, uključujući flavonoide, mentol i terpene.

Ta jedinstvena nutritivna struktura daje ovoj cvjetnoj biljci sljedeće dobrobiti:

Jača imunitet
"Polifenoli i flavonoidi dvije su dobro proučene grupe biljnih supstanci koje se nalaze u nani. Zajedno s mnogim drugim antioksidansima održavaju ćelije zdravima i slobodnima od bolesti", objašnjava dijetetičarka Rhyan Geiger dodajući kako ove bioaktivne supstance takođe pomažu u smanjenju upala, dodatno jačajući imunološki sistem.

Podržava oralno zdravlje
Postoji dobar razlog zašto se nana dodaje u mnoštvo proizvoda za oralnu njegu.

Ne samo da osvježava dah, već ulje paprene nane takođe obiluje antibakterijskim, antifungalnim i antibiofilmskim svojstvima za sprečavanje ili pomoć u liječenju niza problema s oralnim zdravljem.

Sve dobrobiti opravdavaju čestu upotrebu ove popularne biljke u modernoj stomatologiji.

Podstiče bolje zdravlje očiju
Budući da je dobar izvor vitamina A, nanu možemo da povežemo sa zdravljem očiju.

Ovaj vitamin, topiv u mastima, igra ulogu u nekoliko sistema potrebnih za optimalnu funkciju oka.

Vitamin A također pomaže u zaštiti od određenih očnih bolesti, poput makularne degeneracije.

Zdravlje mozga i dobar san
Novija istraživanja su otkrila da nana pozitivno utječe na nekoliko aspekata zdravlja mozga i spavanja. Kontrolno ispitivanje iz 2018. otkrilo je da paprena nana poboljšava kognitivne funkcije i smanjuje mentalni umor.

U međuvremenu, istraživanje rađeno na studentima univerziteta iz 2021. pokazalo je da unos nane poboljšava pamćenje i kvalitet sna, a istovremeno smanjuje znakove stresa i tjeskobe.

Poboljšava zdravlje crijeva
Nana je također povezana s poboljšanim zdravljem crijeva kao relaksant mišića za cijeli gastrointestinalni trakt. Pokazala se odličnom za gotovo sve probleme s probavnim sistemom, od gasova i nadutosti do zatvora i proliva.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da je ova biljka posebno korisna kod simptoma sindroma iritabilnog crijeva, piše Jutarnji list.

Pomaže i zdravlju srca i metabolizma, kao i disajnog sistema i sinusa.

Iako nema zvaničnih preporuka koliko je ove biljke dnevno potrebno konzumirati da bismo iskoristili sve zdravstvene dobrobiti, sigurno je da u nani možete uživati ​​svakodnevno.

Čak i ako ste tokom dana uživali ispijajući nekoliko šoljica čaja od mente, ovu biljku možete bez straha koristiti i u drugim recepturama.