Znate li koje četiri životinje imaju najbrži otrov na svijetu?

c

Otrovne životinje oduvijek privlače znatiželju znanstvenika i ljubitelja prirode, no jeste li se ikad pitali koje to životinje imaju najbrži otrov.


Portal Science Insider predstavio je četiri životinje s najbržim otrovom na svijetu, a sve četiri obitavaju u Australiji. Računajući čiji je otrov najsmrtonosniji i najbrži, u obzir su uzeli snagu otrova, dozu koju unesu u ljudski organizam te brzinu distribucije.

4. Sidnijski dupljaš

Na mjestu broj četiri nalazi se pauk. Podsjetimo, na Zemlji postoji više od 40 hiljada vrsta pauka i većina je otrovna, no samo nekolicina njih predstavlja opasnost po ljudski život.

Najgori među njima je sidnijski dupljaš. Njegov otrov je 60 puta jači od cijanida, a ugrize li vas, možete umrijeti u roku od sat ili dva. Otrov napada nervni sistem koji postaje preopterećen i na kraju se ugasi.

3. Australska smeđa zmija

Nisu samo pauci otrovni stanovnici Australije, koja je dom za 20 od 25 najsmrtonosnijih zmija na svijetu, uključujući i australsku smeđu zmiju, koja je odgovorna za najviše smrti od ujeda zmije u Australiji. Njen je otrov čak osam hiljada puta jači od cijanida i može ubiti čovjeka za manje od sat vremena. I njen otrov napada nervni sistem, no ovaj ga otrov usporava sve dok se isti ne ugasi. Pritom, otrov sadrži komponentu koja zgrušava krv.

2. Plavoprstenasta hobotnica

Plavoprstenasta hobotnica ima otrov hiljadu puta jači od cijanida. Od ovog otrova čovjek može umrijeti u roku od 20 minuta. Bakterija u njenoj pljuvački stvara ekstremno potentan neurotoksin koji paralizira mišiće. Jednom kad ta paraliza dođe do dijafragme i mišiće oko rebara i samo minute su potrebne da nastupi smrt.

1. Morska osa

Ipak, jedna od morskih životinja u Australiji ultimativni je ubica, čiji je otrov najbrži i najdjelotvorniji kad su u pitanju njene žrtve.

Radi se o meduzi tzv. morskoj osi. Njen otrov nije najotrovniji, "samo" je dvije hiljade puta jači od cijanida, no oni koje je ovo biće dotaklo preminuli su u roku od 15 minuta. To je zbog toga jer su njihovi pipci prekriveni sitnim otrovnim strelicama, koje se zovu nematociste, i koje ispaljuju toksine koji zaustavljaju rad srca.