SAD izvele zračne napade u Siriji na militantne grupe koje podržava Iran

avio
Riječ je o prvoj vojnoj akciji SAD protiv grupa povezanih s Iranom otkako je Bajden postao predsjednik

Američka vojska pogodila je u četvrtak objekte u istočnoj Siriji koje koriste oružane grupe koje podržava Iran, uz pojašnjenje da nova administracija predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) Teheranu šalje poruku nakon nedavnih raketnih napada na lokacije američkih snaga u Iraku, javlja AFP.

U svojoj prvoj vojnoj akciji protiv grupa povezanih s Iranom otkako je Bajden postao predsjednik prije pet sedmica, Ministarstvo obrane SAD izjavilo je da je izvelo zračne napade na sirijsko-iračkom graničnom kontrolnom punktu koji su koristile te grupe, uništavajući "više objekata".

- Po nalogu predsjednika Bajdena, američke vojne snage izvele su zračne napade na infrastrukturu koju su koristile militantne grupe podržane od Irana u istočnoj Siriji. Ovi napadi odobreni su kao odgovor na nedavne napade na američko i koaliciono osoblje u Iraku i na stalne prijetnje tom osoblju - rekao je glasnogovornik Džon Kirbi (John Kirby).

U zračnim udarima je ubijeno nekoliko militanata, rekao je američki dužnosnik za CNN.

Kirbi je rekao da su lokaciju koristile dvije naoružane iračke šiitske grupe grupe pod vodstvom Hashed al-Shaabija.

Iako SAD prije četvrtka za raketne napade nisu krivile nijednu određenu grupu ili ih pripisale bilo kojem iranskom opunomoćeniku u regiji, administracija je jasno rekla gdje svodi krajnju krivicu.

- Ranije smo izjavili da ćemo Iran smatrati odgovornim za radnje svojih opunomoćenika koji napadaju Amerikance - rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Stejt departmenta Ned Prajs (Price), napominjući da "su mnogi od ovih napada koristili oružje iranske proizvodnje, a isporučeno sa Iranom".