Sedamnaesta godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

mak
Polaganjem cvijeća pored spomen-obilježja na lokalitetu Matića brdo kod Mostara, danas će biti obilježena 17. godišnjica stradanja članova makedonske državne delegacije koju je predvodio predsjednik te zemlje Boris Trajkovski.

On je zajedno sa saradnicima i članovima posade tragično stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostaru 2004. godine.

Avion u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. na području Rotimlje između Mostara i Stoca.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, najprije je zaključila da je uzrok pada aviona bila proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, a koja je dovela do toga da avion udari u brdo.

Kasnije je zaključeno da su piloti počinili sedam kobnih pogrešaka. Tužilaštvo BiH nikoga nije optužilo za nesreću kod Mostara.