Mladi glumac Kerim Čutuna: Suština novog Tanovićevog filma je u sarajevskom duhu

..

Student treće godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna u novom filmu Danisa Tanovića "Deset u pola" tumači jednu od glavnih uloga, a u razgovoru za naš portal je podijelio svoja iskustva sa seta i detalje o novom filmu.

Film "Deset u pola" prati priču dvojice ćevabdžija, najboljih prijatelja, uz vječnu raspravu gdje su najbolji ćevapi. Čutuna u filmu tumači ulogu Orhana, koji mu je blizak po godinama, a kako je kazao, imaju vrlo slične probleme i razmišljanja. Orhan je obilježen utjecajem vlastitog oca, dok istovremeno nastoji stvoriti zaseban svijet s djevojkom Lanom.

Naglasio je kako se potrudio da ga gledamo u odličnoj ulozi, ali da ćemo na krajnji rezultat ipak morati sačekati do premijere filma.

"Volio bih da snimanje još traje, jer je atmosfera ugodna i svaki dan osjetim napredak. Ne smijem još razmišljati o premijeri, uglavnom se finalna verzija filma prilično dugo čeka, pametnije je da budem strpljiv", kazao je Čutuna.

S obzirom na samu temu filma, ovaj mladi glumac kaže kako je iz njegove perspektive "suština filma u sarajevskom duhu" te otkriva da priča prati "dvije bliske, ali različite porodice koje se zatiču u novim okolnostima".

Pored toga što je snimanje, koje je započelo početkom mjeseca maja, obilježeno uslovima pandemije koronavirusa, i sama radnja filma je smještena u pandemijom pogođeno Sarajevo. Upravo koronavirus predstavlja "nove okolnosti" koje glumac spominje.

"Kad pogledate film, sami procijenite kako su se porodice snašle", poručuje Kerim.

Fotografije i snimci sa seta pokazuju ekipu koja radi na filmu sa zaštitnim maskama, a Čutuna ističe da se pridržavaju svih mjera, prije svega kako ne bi ugrozili jedni druge, ali samim time i proces snimanja.

"Ograničenja postoje definitivno, ali mislim da je najbitnije da smo pronašli način da radimo i da svi ostanemo zdravi", pojašnjava glumac.

Govoreći o trenutnim uslovima kaže kako je cijela ekipa iščekivala početak snimanja "jer se prilično dugo nije snimalo", što je uzrokovalo da atmosfera na setu bude sjajna.

Kerim je s nama podijelio i simpatičnu anegdotu sa snimanja, kada je na set stigao Goran Bregović.

"Jedna simpatična situacija se desila kad je došao Bregović, prolaznici su pitali koga on glumi, ja sam im rekao da glumi Zdravka Čolića, što su oni prihvatili kao ozbiljan odgovor. Na kraju sam pitao Gorana da li zna da glumi Čolu u filmu", kroz smijeh se prisjetio glumac.

Uzevši u obzir činjenicu da je Čutuna na početku svoje glumačke karijere te da radi na filmu Oscarom nagrađenog reditelja, kao i s glumačkim veličinama kao što su Izudin Bajrović i Branko Đurić Đuro, kazao je kako zbog svega toga nije osjećao pritisak, ali da je "postojala euforija koja je još uvijek prisutna".

"Branko i Izudin su glumci koje sam volio gledati još kad sam bio dječak, kad nisam imao pojma da ću se baviti glumom, kao što sam znao ko je Danis prije nego što sam otkrio šta je režija. Oni su jednostavni i profesionalni ljudi, a ja zahvalan na prilici, istinski uživam u saradnji. Svaki snimajući dan imam priliku da naučim nešto novo", ističe Čutuna.

Komentarišući temu filma i njegovu duhovitu stranu, koja se odmakla od tematike rata koja je bila čest izbor bh. filmova, kazao je da smatra pozitivnim snimanje upravo ovakvog filma: "Svi znamo kakvo je vrijeme u kojem trenutno živimo, mislim da će publici prijati radnja filma".

Ovaj mladi glumac ističe da nema nekoga ko je njegov glumački uzor, ali da ima mnogo onih na koje se mladi glumci mogu ugledati.

"Postoji dosta umjetnika s naših prostora koji me motivišu svojim radom, uvijek uživam u radu posvećenih i talentovanih ljudi, to me inspiriše", pojašnjava Čutuna.

Govoreći o planovima za budućnost ističe kako planira nastaviti obrazovanje, prijavljivati se na kastinge i raditi na fizičkoj spremnosti te da se nada da će ostatak godine biti uzbudljiv kao do sada.