Vučić na osudu reaguje osudom: U Hrvatskoj imaju desetine murala ratnih zločinaca, prije bih umro nego bio...

.
Sve vreme lažu da je policija čuvala zid i mural generala Mladića. Čuvala je njih da ne dobiju batine

Čitava situacija sa muralom Ratku Mladiću izazvala je brojne reakcije u regionu, ali i u Evropi. Nakon što je Evropski parlament izdao saopćenje u kojem osuđuju postupanje vlasti u vezi sa muralom ratnog zločinca, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na osudu reagovao osudom.

 

- Picula nam zamera mural Mladiću? A on u Hrvatskoj ima desetine murala osuđenih ratnih zločinaca, imaju ulice nacističkog zločinca Mila Budaka, imaju spomenik Miru Barišiću koji je osuđeni terorista! Pre bih umro nego bio potrčko Picule i Viole, odgovorio je Vučić.

 

Osim toga, osvrnuo se i na aktiviste koji su prije par dana jajima gađali mural te ih je tom prilikom pozvao da odu u Novi Pazar i pokažu da su protiv zločinaca tako što će prekrečiti tablu Aćif efendije.

- Oni sve vreme lažu da je policija čuvala zid i mural generala Mladića. Čuvala je njih da ne dobiju batine. To i jeste posao policije, a krečenje murala je u nadležnosti Komunalne milicije, rekao je Vučić,

 

Na kraju je dodao kako je najbolji pokazatelj toga da policija nije čuvala mural Ratku Mladiću taj što je na njega bačen kreč.

Podsjećamo, poslanici Evropskog parlamenta osudili su u zajedničkom saopštenju vlast u Srbiji i predsjednika Aleksandra Vučića, navodeći da je neprihvatljivo da u zemlji koja pretenduje na članstvo u EU policija čuva mural osuđenog ratnog zločinca.

 

Saopštenje je potpisalo devet parlamentaraca iz Evropskog parlamenta, prenosi nova.rs

 

- Jedan od Mladićevih murala koji je naslikan prije nekoliko mjeseci u centru Beograda trebalo je da bude uklonjen, ali je to jučer spriječila srpska policija. Dok je grupa aktivista za ljudska prava, predvođena Inicijativom mladih za ljudska prava, najavila uklanjanje za 9. novembar, Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je skup, navodi se u saopćtenju Evropskog parlamenta.