Samo jedna kašičica ovog začina dnevno pomoći će vam da brže izgubite masne naslage

c

Ukoliko pokušavate izgubiti kilograme, zaboravite na smoothije i druge napitke i u svoju ishranu ubacite začine. Nova istraživanja pokazuju da jedan začin posebno pomaže u bržem gubitku kilograma.
Riječ je kuminu, koji smanjuje masne naslage i poboljšava nivo holesterola. Naime, istraživači sa iranskog Univerziteta medicinskih nauka Shahid Sadoughi nasumično su podijelili 88 žena s prekomjernom kilažom u dvije skupine.
Tokom istraživanja koje je trajalo tri mjeseca, obje skupine žena dobivale su savjete o ishrani i na taj način smanjivale su dnevni unos kalorija. Međutim, jedna skupina žena dnevno je jela tri grama kumina u prahu, koji je bio razmućen u šolji jogurta. Druga skupina žena konzumirala je istu količinu jogurta bez dodatka začina.

Na kraju istraživanja, žene koje su dnevno konzumirale kumin izgubile su oko 1,5 kilogram od žena koje ga nisu konzumirale.

No, zanimljivo je da su pored gubitka kilograma, smanjile i postotak masti za 14,64 posto, što je gotovo trostruko u odnosu na gubitak od 4,91 posto koji je zabilježila druga skupina.

Također, konzumacija kumina donijela je i druge zdravstvene prednosti. Kod skupine koja je konzumirala kumin, razina štetnih masnoća u krvi znatno se smanjila u odnosu na skupinu koja nije konzumirala kumin.

Važno je istaknuti da je kumin bogat fitosterolima, biljnim hemikalijama za koje se zna da sprečavaju apsorpciju holesterola u tijelu. Budući da je ovo prvo istraživanje koje je pokazalo da začin ima koristi za mršavljenje, autori studije također nagađaju da kumin, kao i drugi ljuti začini, privremeno povećava brzinu metabolizma.