Dok se Zdravko Mamić provodi u Sarajevu, Dinamo ga izbacio iz članstva

Nepravomoćno osuđeni Dinamov savjetnik Zdravko Mamić ovih dana boravi u Sarajevu u trenucima kada iz Hrvatske stiže vijest kako više nije član zagrebačkog kluba, iz kojeg su isključeni još i njegov brat Zoran Mamić te Damir Vrbanović.

Mamić u glavnom bh. gradu prisustvuje sedmom međunarodnom sportskom simpoziju "Simposar 2018", a u petak je doživio ovacije prepunog BKC-a prilikom premijere filma "Švabo iz Sarajeva", autora Sabahudina Topalbećirevića.

Nakon prikazanog filma Mamić se uz osmijeh pristao fotografisati s brojnim posjetiteljima, a sjajnog raspoloženja bio je i prilikom prisustva panelu, na kojem su o nogometnim temama govorili hrvatski selektor Zlatko Dalić i predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Ipak, sumnjamo da će veseo biti kada do njega dođe informacija o brisanju iz registra članova GNK Dinamo.

Trojac osuđen za izvlačenje 116 miliona kuna i kažnjen s ukupno više od 13 godina zatvora isključen je iz članstva nakon što je udruženje Dinamo to smo mi u maju ove godine tražilo njihovo isključenje iz kluba budući da su direktno kršili statut kluba čiji su bili član.

U klupskom statutu u članku 19. stoji da će "klub zahtjev za članstvom odbiti svakoj osobi za koju je pravomoćno utvrđeno da je Klubu svojim ponašanjem i radnjama nanijela štetu, kao i za vrijeme dok traju odgovarajući postupci”. 

"Na zahtjev za isključenjem ove trojice iz kluba nam iz Dinama nikad nisu odgovorili, ali uvjereni smo da to njega ne bi došlo da mi nismo predali zahtjev. Pozdravljamo odluku da oni koji su oštetili Dinamo više nisu njegovi članovi. Sljedeći naš korak bit će da od optuženika zatražimo da klubu vrate novac koji su uzeli što je klupska skupština propustila učiniti. Također, tražit ćemo i kaznenu odgovornost članova skupštine koji su izglasali da Dinamo nije oštećen što je sud u Osijeku jasno demantirao nepravomoćnom presudom", rekao je predsjednik Udruženja Josip Čošić.

Podsjetimo, Zdravko Mamić osuđen je u junu na šest i po, Zoran na četiri godine i 11 mjeseci, a Damir Vrbanović na tri godine zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama i oštećenja državnog budžeta. 

Dan prije presude, Zdravko je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu.