Fudbalski trener Lipa: “Najveća prepreka razvoju dječijeg sporta ste vi roditelji”

Lipa

Uzbudljiva utakmica između Tuzla Cityja i Zvijezde Gradačac u Kvalitetnoj ligi Tuzlanskog kantona (omladinci) završila je s neriješenim rezultatom 2:2, ali sve osim igre na terenu bila je tema razgovora nakon što je sudija Zamir Kurbašić, domaći arbitar iz Gradačca, bio pod paljbom kritika zbog sumnjivih odluka.

Javio se trener Zvijezde iz Gradačca Emir Lipovac koji je htio iznijeti svoju stranu priče o nemilom događaju.

Ja kao trener mlađih pionira NK Zvijezda Gradačac, ne štiteći ni sudiju ovog meča, kao ni predstavljajući zvanični stav kluba, već govoreći isključivo u svoje ime ovom prilikom želim da objavim demant na vaše pisanje u vezi suđenja na utakmici mlađih pionira između NK Zvijezda Gradačac i Tuzla City u nadi da će biti objavljeno sve od riječi do riječi na vašoj stranici.

Ja pretpostavljam da je ovaj tekst pisao neko od roditelja ili zvaničnika gostujuće ekipe, a vi ste ga objavili bez ikakvih provjera sa ostalim akterima koji su direktno ili indirektno prozvani u ovom tekstu.

Da još navedem, da su pisci ovog teksta već sami sebe demantovali objavom čitave utakmice na YouTube kanalu Mirza Dračić, koji uz to da kažem je roditelj od igrača gostujuće ekipe i koji je svojim rječnikom pravi primjer roditelja kojem nije mjesto uopšte pored terena a kamoli da bude primjer djeci a zašto, pogledajte video sa utakmice. Link kanala vam šaljem naknadno i molio bih da isti u ovom tekstu objavite kako bi svi vidjeli sta se sve dešavalo na pomenutoj utakmici.

https://youtu.be/DKSuotEkXks

Da krenemo redom, ja kao trener, ni jednim svojim postupkom, prije i za vrijeme utakmice nisam pravio pritisak na sudije niti sam to ikada radio u svojoj karijeri. To vam mogu potvrditi svi koji me poznaju. Prije utakmice sam zahtjevao od saveza da nam obezbjedi sve tri sudije pošto se zna desiti da neko od sudija ne dođe a ipak je ovo utakmica koja bi mogla odlučiti prvaka.

Ovaj navod vam mogu potvrditi ljudi u savezu. Od sudija i delegata sam prije utakmice tražio, a to tražim prije svake utakmice da se poštuju pravila i da utakmica traje 2×25 minuta pošto smo imali slučajeva da se odsudi kraj utakmice i prije regularnog vremena.

Ovo tražim uvijek, i na gostujućim utakmicama. Ovaj navod vam mogu potvrditi sve sudije i delegati sa kojim sam se susreo a molim sve koji kažu da je drugačije neka me ovdje demantuju.

Možda su se gosti bojali da ću to uraditi, posto u prvom dijelu sezone, u utakmici u Simin Hanu, prije same utakmice su nas obavijestili da ne zamjeramo sudiji jer ne zna da sudi, pa pošto prvih 15 minuta utakmice nisu prešli pola centra kako treba, sudija koji je sudio taj meč im je omogućio da povedu sa 2:0 u 19 minuti susreta, ostavljajući moju djecu da plaću već u 20 minuti utakmice. Ja te suze neću zaboraviti a ima neko iznad nas koji sve vidi i sudit će nam se za naše postupke, na ovom ili na onom svijetu…

ako sam šta izmislio, gosti, objavite snimak i sa te utakmice javno.

Što se suđenja u Gradačcu tiče, i navoda koji je iznijeo o tendencioznom suđenju pisac ovog teksta, evo da krenemo redom:

Psovanje – možda, ja nisam čuo, čuo sam psovanje sa druge strane od strane gostujućih roditelja.. pravi su primjer djeci.

Svirao penal – penal koji je svirao svi mogu vidjeti na linku u 16:30 minuti koji ću kasnije poslati.

Dao nepostojeći crveni karton – nije direktan crveni iako je zaslužio već drugi žuti, možete pogledati na istom linku u 50 sekundi. Usput da napomenem, povrijeđeni igrač nije mogao nastaviti utakmicu.

Produžio utakmicu 12 minuta – laž, gol je postignut u 33:30 minuti nakon čega ste uletili u teren, al o tome kasnije, znači u devetoj minuti a imao je razloge za to čak i da produži jos duže. Evo nekih od razloga:

– nakon starta za crveni karton i ukazivanja pomoći igraču koja je trajala cca 3 minute.
– nakon opasne igre vašeg igrača koji je našeg igrača djonom tj kramponima poderao, cca 2 minute.
– nakon napucavanja vašeg igrača u glavu, gdje je mali Alek ostao ležati nepomican i gdje sam ja prvi tražio od sudije da zaustavi igru i odmah uletio u teren da vidim da nije nedo Bog progutao jezik jer je meni od rezultata bitnije zdravlje bilo čije, cca 2 min. I hvala ti za to Vedrane Bašiću, skontaj ovo kako hoćeš.

– 7 izmjena, a ako uzmemo u obzir, pošto 3 sudija se nije pojavio, delegat je bio pomoćni. Kod svake izmjene je po pravilu prvo provjerio igrače koji ulaze, pa onda upisivao izmjene jer je bio i delegat I sudac. Svaka izmjena je trajala cca 1 minut.
– sudija vam je dao do znanja, i igračima a i treneru, da će svako bezvezno odugovlačenje produžiti.

Vi izgleda niste naviknuti da se igra po pravilima nogometne igre, već po nekim vašim pravilima pretpostavljam, zato nam fudbal i jeste tu gdje jeste, a ja kao trener bi volio, da na svakoj utakmici u gostima imam ovakvo suđenje kao što ste vi imali i stojim iza toga.

Sudija nije dao igračima da prigovaraju, omogućio nam je svima da igramo fudbal, psovanje, odugovlačenje igre nije tolerisao itd itd.

– nepostojeći korner, možda. A da li je možda kod tog nepostojećeg kornera mogao svirati faul za domaćina? Da li je možda tu nas oštetio? I zbog tog kornera, koji nije glavni sudac dosudio već na asistenciju pomoćnog, što se jasno vidi na snimku vi dižete ovoliku frku?

Dalje, da je sudac htio da sudi protiv vas, ova utakmica bi trebala biti registrovana rezultatom 3:0 za domaćina jer je vaš Sema, ušao u teren i povukao ekipu prije nego što je odsuđen kraj utakmice što išto možete vidjeti i čuti na snimku utakmice. Sudija je odsudio kraj nakon što je prvo gost povukao ekipu i onda kada je Sema rekao da prekine utakmicu odsuđen je kraj utakmice. Jesmo li mi trebali uložiti žalbu? Možda jesmo, i zaslužili ste to, ali nismo mi vi, pa da pravimo cirkus kao što ste vi napravili.

Mi se ponašamo i odgajamo našu djecu na drugačiji način, ispravan način i nije nam rezultat za kojim vi patite bitniji od nekih drugih vrijednosti koje vi očigledno ne poznajete gospodo.

O razvoju sporta što ste naveli, bravo. Da vam kažem, najveća prepreka razvoju sporta, pogotovo dječijeg sporta ste vi roditelji, bolesno ambiciozni roditelji, koji vjerovatno u nedostatku uspjeha u svojim životima pokušavate da od djece napravite nesto nazor.

Vi ste i bolji treneri od trenera koji treniraju tu djecu. Vi od svoje djece hocete da napravite neke igrače preko noći, najbolje bi bilo da vam podijelimo džojstike prije utakmice pa da upravljate sa njima sa strane.

Tko zna, tehnologija napreduje, možda i izadju neki čipovi koje će te moći ugraditi u vašu djecu pa da upravljate njima… pred nama je. Pored toga, umjesto da navijate za svoju djecu sportski, zapitajte se kako se ponašate kakve riječi izgovarate na utakmicama i zapitajte se da li ste vi pravi primjer svojoj djeci?

Najveći napredak dječijeg sporta će se ostvariti kada vam zabrane dolazak na treninge i utakmice pa da konačno pustite djecu da na miru treniraju i da ih treneri razvijaju onako kako treba. Ovako če te samo upropastiti svoju djecu.

Toliko za sada od mene. Svi treneri i sportski radnici koji me poznaju znaju kakav sam i koje vrijednosti promoviram a ovaj demant sam napisao zbog pojedinaca koji su svojim ponašanjem zaslužili i više od ovog demanta.

Sportski pozdrav