Imobile s 35 golova zvanično najbolji strijelac Evrope

imobile
Ronaldo je bio jedini igrač koji je teoretski mogao preteći Imobilea na listi strijelaca

 

Napadač Lazija Ćiro Imobile (Ciro Immobile) zvanično je najbolji strijelac Evrope, odnosno dobitnik Zlatne kopačke 2020., pošto Kristiano Ronaldo (Christiano) nije u konkurenciji za meč Juventusa i Rome.

Ronaldo je jedini igrač koji je teoretski mogao preteći Imobilea na listi strijelaca s obzirom na to da je postigao četiri pogotka manje od napadača Lazija koji je u ovoj sezoni dao 35 golova. No, Mauricio Sari odličio je da odmori Ronalda za posljednji meč u Seriji A protiv Rome, prenosi "Football Italia".

To znači da je Imobile završio sezone kao najbolji strijelac u Evropi s 35 golova, ispred Roberta Levandowskog (Lewandovski) iz Bajerna koji je postigao 34.

On je treći Italijan koji je osvojio ovu titulu, nakon Franćeska Totija (Francesco Totti) u sezoni 2006./07 sa 26 i Luke Tonija koji je godinu ranije osvojio naslov s 31 golom.

Lionel Mesi (Messi) iz Barcelone u posljednje tri godine je osvajao Zlatnu kopačku, a njegov timski kolega Luis Suarez u sezoni 2015./16.

Imobile također može oboriti rekord Serije A u postignutim golovima u jednoj sezoni, s obzirom na to da mu nedostaje jedan pogodak da dostigne Gonzala Higuaina koji je 2016. dok je igrao za Napoli postigao 36 golova.