Ko je imao najviše, ko najmanje penala, protiv koga najviše, a protiv koga najmanje sviraju?

asd
Od petka do ponedjeljka odigrani su mečevi 28. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine nakon kojeg se na sami vrh tabele vratio aktuelni prvak naše zemlje, FK Sarajevo.

U šest odigranih mečeva dosuđeno je pet penala, tako da je broj udaraca s bijele tačke u ovoj sezoni narastao na 60, odnosno u prosjeku po kolu nešto više od dva.

Najviše penala dosad je dosuđeno za Velež. Devet puta su fudbaleri ovog kluba imali priliku sa bijele tačke da postignu pogodak, a samo jednom nisu bili precizni. I to u duelu sa Širokim Brijegom na Pecari kada je golman domaće ekipe "ukrotio" udarac Brandaa. Četiri puta s bijele tačke za Velež je pogodio sada već bivši napadač ovog kluba Fejsal Mulić, dva puta Obren Cvijanović, a po jednom kapiten Denis Zvonić i Dejan Georgijević. S druge strane, protiv Veleža dosuđeno je pet penala.

Tuzla City je druga na listi po broju dosuđenih penala u njenu korist. Osam puta su sudije pokazivale na bijelu tačku u korist izabranika Husrefa Musemića, no za razliku od Veležovih, igrači ovog kluba se nisu baš proslavili u realizaciji. Postigli su pet pogodaka, a tri puta su bili neprecizni. Vojo Ubiparip je tri puta šutirao sa bijele tačke, a pogodio je dva puta. Brkić ima istu statistiku, dok je Mišić od dva jedanaesterca jedan realizovao. Protiv Tuzla Cityja dosuđena su dva penala.

Za drugoplasiranu ekipu prvenstva, Borac iz Banja Luke, dosuđeno je sedam jesdanaesteraca, a fudbaleri ovog kluba su po ovom pitanju, nepogriješivi. Svih sedam jedanaesteraca su pretvorili u pogodak. Vranješ je bio precizan četiri puta, Zakarić dva, a jednom Meleg. S druge strane, protiv Borca dosuđena su četiri penala.

I Olimpik je u ovoj sezoni imao priliku sedam puta da postigne pogodak sa bijele tačke. No, za razliku od Borca, izabranici Slavka Petrovića nisu svih sedam penala pretvorili u pogodak. Jednom su bili neprecizni. Lekanić je tri puta bio siguran sa 11 metara, isto toliko i Osmanović, koji jedan penal nije realizovao. Protivnici Olimpika imali su pet puta priliku da pogode mrežu Vukova sa otoke sa 11 metara.

Dva kluba su imnala priliku po šest puta da postižu pogotke sa bijele tačke. Radi se o Krupi i Željezničaru s tim što su fudbaleri Krupe bili uspješniji od fudbalera Željezničara. Od šest jedanaesteraca fudbaleri Krupe su iskoristili pet, a Željezničara samo tri. Nikola Dujaković je šutirao pet penala za Krupu, četiri je pretvorio u pogodak, a još jedan je s bijele tačke "zabio" Stefan Nikolić. Štilić je šutirao četiri penala za Željezničar, tri je iskoristio, a neprecizni sa bijele tačke kod Željezničara su bili i Samir Bekrić, te Ivan Lendrić. Protiv Krupe je dosad dosuđeno najviše jedanaesteraca, čak devet, a protiv Željezničara dva.

Za Široki Brijeg su dosuđena četiri penala, a dva su fudbaleri ovog kluba pretvorili u pogotke. Jurilj i Ćorić su pogađali za Širokobriježane sa bijele tačke, dok je sadašnji igrač Krupe, Toni Jović, šutirao dva penala i nijednom nije bio precizan. Protiv Širokog Brijega dosuđeno je šest jedanaesteraca.

Četiri penala dosuđena su i za Zrinjski, samo su Pelmići za razliku od Širokobriježana, u sva četiri navrata bili precizni sa bijele tačke. Bilbija je pogodio tri puta, a Filipović jednom. Protiv Zrinjskog svirana su četiri penala.

Za Slobodu i Sarajevo su u dosadašnjem dijelu prvenstva dosuđena po tri penala i fudbaleri ova dva kluba su sve njih pretvorili u pogotke. Za Slobodu je dva puta pogađao Husejinović, a jednom Beganović, dok je za Sarajevo tri pogotka sa bijele tačke postigao nekadašnji igrač ovog kluba Benjamin Tatar. Protiv Slobode dosuđeno je sedam jedfanaesteraca, a protiv Sarajeva tri.

Mladost i Radnik su ekipe za koje je dosuđeno najmanje jedanaesteraca. Za Mladost dva i oba su pretvorena u pogotke od strane Hiroša i Hadžića, a za Radnik samo jedan i to u duelu protiv Veleža u Mostaru kojeg je u pogodak pretvorio Matej Jelić. S druge strane, protiv Mladosti je dosuđeno sedam, a protiv Radnika šest penala.

Izvor: