Liga prvaka: Roma 'lovi' gol zaostatka, a Sevilla prvo četvrtfinale

Nakon što su aktuelni evropski prvak Real Madrid te Juventus, Liverpool i Manchester City izborili plasman u četvrtfinale Lige evropskih prvaka, u utorak i srijedu navečer bit će poznata imena i preostala četiri kluba koji nastavljaju priču u elitnom takmičenja Starog kontinenta.

U utorak se sastaju Roma - Šahtar (prva utakmica 1:2) te Manchester United - Sevilla (0:0), dok srijeda donosi okršaje Besiktas - Bayern (0:5) te Barcelona - Chelsea (1:1).

Nakon što je u poražena u prvom susretu u Harkivu, Roma će na Olimpicu pokušati nadoknaditi gol zaostatka i izboriti svoje prvo četvrtfinale od 2008. godine.

"Trebat će nam podrška navijača, dovoljna nam je pobjeda 1:0, ali neće biti lako", kazao je Romin strateg Eusebio di Francesco.

"Vučica" je do sada pet puta igrala u osmini finala, prva dva puta je prošla u četvrtfinale, što je njen najbolji rezultat u Ligi prvaka, a zatim je tri puta ispala.

Optimizam na rimskom Olimpiicu

Bila je uspješna protiv Lyona (2006/07) i Real Madrida (2007/08), a ispala je od Arsenala (2008/09), Šahtara (2010/11) i Real Madrida ((2015/16).

Rimljani su u petak u Serie A pobijedili Torino 3:0, a bila je to tek druga pobjeda te ekipe na Olimpicu od sredine decembra.

"Momci su bili pod pritiskom, jer neko vrijeme nismo slavili na Olimpicu. Pobjeda protiv Torina dokazuje kako smo uklonili prepreke koje smo imali. Imali smo mnogo udaraca i prekida, ali nismo iskoristili sve svoje sposobnosti. Protiv Šahtara ćemo morati igrati bolje", dodao je Di Francesco.

Ukrajinski tim je ove sezone već bio bolji od jednog italijanskog kluba.

U grupi je bio ispred Napolija, koji je završio na trećem mjestu, dok je Šahtar bio drugi, iza Manchester Cityja.

Ukrajinci su na svom terenu slavili sa 2:1, ali su u Napulju poraženi sa 0:3.

Na Old Trafordu 'život ili smrt'

Šahtar je od posljednja tri pokušaja dva puta ispao u osmini finala, a jedini trijumf je ostvario upravo protiv Rome 2011. godine.

Ukrajinska ekipa je tada slavila ukupnim rezultatom 6:2, da  bi potom u četvrtfinalu ispala od Barcelone.

U drugom susretu večeri, na Old Traffordu, snage će odmjeriti Manchester United i Sevilla.

U prvoj utakmici Sevilla je bila bolja, ali je susret završio bez golova.

"Crveni đavoli" su do sada devet puta igrali osminu finala, a šest puta su prošli dalje - posljednji put 2014. godine, dok se španska ekipa bori za svoje prvo četvrtfinale.

Do sada je tri puta igrala u osmini finala i sva tri puta je ispala, i to od Fenerbahčea (2008), CSKA (2010) i Leicester Cityja (2017).

"Bit će to utakmica na 'život ili smrt'. Nakon ove utakmice nema popravka", kazao je Jose Mourinho.

Sevilla bez pobjede u Engleskoj

"Protiv Liverpoola smo igrali dobro, međutim, ukoliko ne prođemo Sevillu, to neće biti važno. Takav je moderan nogomet, svaka dva-tri dana je novi ispit i novi izazov. Ove sezone smo pobijedili Chelsea, Arsenal, Tottenham i Liverpool, a jedino smo izgubili od [Manchester] Cityja. No, to ne znači ništa, jer se pamti samo zadnja utakmica."

United je dobio 17 od posljednjih 20 domaćih utakmica u svim takmičenjima, uz dva remija, a jedini poraz doživio je od Manchester Cityja u prvenstvu 10. decembra.

S druge strane, Sevilla je na posljednjih šest gostovanja izgubila samo jednom.

Međutim, nikada nije pobijedila u Engleskoj - na šest gostovanja upisala je tri poraza i tri neodlučena ishoda.