Nakon neuspjeha u kvalifikacijama svi su bili bivši - svi osim Peteva

as
Ivaylo, je li vrijeme? Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u prijateljskoj utakmici s 0:1 na Bilinom polju poražena od Gruzije.

Iako utakmica nije imala takmičarski značaj, vidjela se želja i samog selektora i igrača da se pobijedi ta utakmica, kako je uostalom i sam Edin Džeko izjavio nakon meča, no Gruzija je ipak treći tim u nizu koji nosi pobjedu iz Zenice nakon Finske i Ukrajine

Trebala nam je pobjeda na sablasnom Bilinom polju za kakav takav pozitivan šok nakon najgorih kvalifikacija otkad postoji naša reprezentacija, ali nažalost nismo uspjeli.

Selektor Ivaylo Petev na press konferenciji nakon utakmice rekao je da je rezultat najveći problem bh. reprezentacije. Odlično je uvidio taj problem, mora se priznati.

 

Osvrnimo se malo na njegove prethodnike i na periode i utakmice nakon kojih su dobijali otkaze. Uzet ćemo period nakon vrhunca naše reprezentacije, nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Čovjek koji nas je do sada jedini odveo na veliko takmičenje, Safet Sušić, smijenjen je nakon četiri utakmice kvalifikacija za EURO 2016. u Francuskoj.

Imao je nesretan poraz od Kipra na otvaranju kvalifikacija, zatim dva remija protiv Velsa i Belgije (sve tri utakmice smo izuzetno dobro odigrali), a nakon toga blamaža u Haifi protiv Izraela (3:0) s igračem manje nakon isključenja Šunjića i bez povrijeđenih Džeke i Ibiševića koja je i presudila Papetu.

U nastavku kvalifikacija vodio nas je Mehmed Baždarević koji je uspio razdrmati ekipu i napraviti sjajan posao. S pet pobjeda i porazom u Briselu od Belgije odveo nas je u baraž za EURO, ali smo tamo poraženi od Republike Irske.

 

Nakon toga uslijedile su loše kvalifikacije za Mundijal u Rusiji, baraža su nas koštali poraz na Kipru i remiji protiv Grčke, te je Meša nakon tih kvalifikacija smijenjen, a na njegovo mjesto dolazi Robert Prosinečki.

Robi je imao sjajnu 2018. godinu. Ponovio je rekord Safeta Sušića po broj uzastopnih utakmica bez poraza (9), a reprezentaciju je uveo u A diviziju Lige nacija.

Ipak, uslijedile su onda još jedne katastrofalne kvalifikacije. Završili smo 4. u grupi za EURO 2020. iza Italije, Finske i Grčke, no na sreću imali smo baraž zahvaljujući Ligi nacija, no Prosinečki je postao bivši.

U baražu nas je privremeno vodio legendarni Dušan Bajević, ispao odmah u polufinalu od Sjeverne Irske, ostao do kraja 2020. godine u Ligi nacija bez ikakvih ambicija i napustio kormilo reprezentacije.

 

Najzad, početak 2021. godine donosi nam Ivayla Peteva na klupu Zmajeva. Debitovao je remijem u Finskoj (2:2) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru, a do sada je ostvario samo dvije pobjede na 14 utakmica (Kuvajt u prijateljskoj utakmici i Kazahstan u kvalifikacijama), te je imao najneuspješnije kvalifikacije u historiji naše selekcije sa samo sedam osvojenih bodova.

Bugarski stručnjak je ipak ostao selektor naše reprezentacije jer se tobože vidio napredak u igri kroz kvalifikacije, kvalifikacije, još jednom podvucimo, koje su bile najlošije u našoj historiji.

Ukoliko će nas u kvalifikacijama za EURO u Njemačkoj voditi neko drugi, onda je najbolje da funkciju preuzme odmah u junu i da odigra tu Ligu nacija do marta naredne godine kada počinju kvalifikacije i upozna se s ekipom, a ne da debituje u kvalifikacijama kao njegov prethodnik.

Ako ne, imamo to što imamo i valjda ne treba ni da očekujemo nešto previše.

Ivaylo, je li vrijeme?