Pukla petarda za početak: Domaćin razbio Saudijsku Arabiju

Nakon ceremonije otvaranja, na stadionu Lužniki u Moskvi je odigrana i prva utakmica Mundijala. Domaća selekcija Rusije je u okviru Grupe A uspjela upisati sigurnu pobjedu nad Saudijskom Arabijom rezultatom 5:0.

Rusi su od samog početka susreta uspostavili terensku inicijativu, a iako nisu stvarali veliki broj prilika, reprezentativci Rusije su odlično iskoristili neorganizovanost odbrane Saudijaca.

Poveli su domaći već u 12. minuti susreta kada je Gazinski pogodio glavom na asistenciju mladog Golovina i oduševio prepune tribine Lužnikija.

Terenska dominacija Rusije se nastavila i nakon pogotka, ali je uslijedio pravi šok na tribinama kada je Alan Džagoev u 24. minuti morao napustiti igru zbog povrede.

Ipak, igrač koji ga je zamijenio, Čerišev, u 43. minuti sjajnim lažnjakom vara dvojicu fudbalera Saudijske Arabije i matira golmana ove selekcije za vodstvo Rusije od 2:0.

Drugo poluvrijeme je donijelo nešto agilniju igru Saudijaca. Ipak, selekcija koju sa klupe predvodi Juan Antonio Pizzi nije uspijevala ozbiljnije ugroziti gol Rusije, pa tako na ovom susretu nije uspjela uputiti niti jedan šut u okvir gola.

Sa druge strane, Rusi uspijevaju postići treći pogodak i riješiti sve dileme oko pobjednika u 71. minuti. Strijelac je bio Artem Džuba koji je u igru ušao samo minut ranije. Asistent je ponovo bio sjajni Golovin.

Čerišev je u sudijskoj nadoknadi uspio postići još jedan prelijep gol, da bi u zadnjim momentima susreta Golovim sjajno pogodio iz slobodnjaka i tako postavio konačnih 5:0 i dodatno uljepšao otvaranje Mundijala.