Rezultat za historiju. Klubovi iz Kalifornije uspjeli što niko ranije nije uradio u NBA ligi

sa

Američka savezna država Kalifornija dugo je bila centar NBA drame i uzbuđenja. Čak 25 od 76 titula u historiji najjače svjetske košarkaške lige osvojili su klubovi iz ove države.

Los Angeles Lakersi imaju 17 naslova. Golden State Warriorsi osvojili su sedam i Sacramento Kingsi jedan. Ambiciozni Los Angeles Clippersi još nisu osvojili naslov, ali to žele ove sezone.

Počinje play-off u NBA ligi

Postoje dobre šanse da će trofej doći u Kaliforniju predstojećeg ljeta. Razlog je to što čak četiri od osam ekipa u play-offu Zapadne konferencije dolaze s jugozapada Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon pobjede Los Angeles Lakersa nad Minnesotom u utakmici play-inna u utorak, potvrđeno je da će država Kalifornija prvi put u historiji imati sve četiri svoje ekipe u doigravanju u istoj godini.

Bit će čak i jedan dvoboj između kalifornijskih rivala. Warriorsi će se susresti s Kingsima, garantirajući najmanje jednom kalifornijskom timu polufinale Zapadne konferencije.

Kada su se Kingsi 1985. preselili iz Kansas Cityja u Sacramento, Kalifornija je postala prva američka savezna država s četiri kluba u NBA ligi. Nadmašili su Teksas koji je imao tri (Dallas Mavericks, Houston Rockets i San Antonio Spursi).

Stigli i Kingsi

Kingsi su se priključili Clippersima, koji su se 1978. iz Buffala preselili u San Diego, a kasnije u LA, plus Warriorsima, koji su 1962. putovali iz Philadelphije u Oakland i sada su u San Franciscu, te Lakersima, koji su 1960. zamijenili hladnoću i jezera Minneapolisa za toplinu i glamur Los Angelesa.

No, nikada prije nisu sve četiri ekipe ušle u doigravanje iste sezone. Uvijek je neko nedostajao. Najčešće su to bili Kingsi, koji se nisu pojavili u postezoni još od 2006. godine.

Tako je bilo sve do ove godine, kada će prvi put u historiji NBA imati četiri ekipe iz iste države u borbi za naslov.