Zbog podrške Palestini: Bundesligaš otjerao fudbalera, njegova poruka obišla svijet

.
Zastupajte ono što je ispravno, čak i ako to znači da stojite sami, poručio je Nizozemac marokanskih korijena

 

Njemački bundesligaš Majnc dao je otkaz nizozemskom fudbaleru marokanskih korijena Anvaru El Gaziju (Anwar El-Ghazi) nakon iskazane podrške Palestini.

Čelnici Majnca su krajem prošlog mjeseca suspendovali El Gazija zbog Instagram objave u kojoj je izrazio podršku palestinskom narodu, da bi mu ovog ponedjeljka prekinuli suspenziju i istakli da će biti u konkurenciji za tim nakon što je dobio "upozorenje" i "pokazao kako se kaje".
 

Međutim, El Gazi je u srijedu naglasio kako i dalje stoji pri onome što je naveo u prethodnoj objavi. Potom je objavio dugu poruku na Instagramu.

- Moj stav je ostao isti kao i kada je sve ovo počelo. Ja sam protiv rata i nasilja. Ja sam protiv ubijanja svih nevinih civila. Ja sam protiv svih oblika diskriminacije. Ja sam protiv islamofobije. Ja sam protiv antisemitizma. Ja sam protiv aparthejda. Ja sam protiv okupacije. Ja sam protiv ugnjetavanja. Ne kajem se niti žalim zbog svog stava. Ne distanciram se od onoga što sam rekao i stojim, danas i zauvijek, do posljednjeg daha, za humanost i potlačene - napisao je El Gazi.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

Iz Majnca su ubrzo izdali saopštenje u kojem su izrazili svoje čuđenje El Gazijevim komentarima, a samo dva dana kasnije raskinuli njegov ugovor.

- Zastupajte ono što je ispravno, čak i ako to znači da stojite sami. Gubitak mojih sredstava za život nije ništa u poređenju sa paklom koji je nanesen nevinima i ranjivima u Gazi. Zaustavite ubijanje - poručio je El Gazi nakon što mu je i zvanično raskinut ugovor sa bundesligašem.
 

Inače, on je u septembru stigao u Majnc kao slobodan igrač, a prethodno je nastupao za PSV, Aston Vilu, Everton, Lil i Ajaks.

Foto: Twitter