fbpx Aja Sofija - veličanstvena džamija, crkva ili muzej u kojem religije ne ratuju?

Aja Sofija - veličanstvena džamija, crkva ili muzej u kojem religije ne ratuju?

Home

Aja Sofija - veličanstvena džamija, crkva ili muzej u kojem religije ne ratuju?


Aja Sofija... Crkva, džamija, muzej...

Jednom riječju - čudo,  svjetsko čudo. Veličanstveni spomenik kulture koji svaki dan posjećuje stotine ljudi.

Piše: Irma Alibabić

Jedan je od najvećih spomenika svjetske kulture koji je sačuvan do dana današnjeg. Veličanstvena, posebna u svojoj veličini i arhitekturi zauzima posebno mjesto u svijetu umjetnosti. Aja Sofija je najveća crkva koju je Istočno Rimsko carstvo izgradilo u Istanbulu. Paljena je i izgrađena tri puta na istom mjestu. Od V. stoljeća pa sve do kraja Bizantskog carstva bila je mjesto krunisanja imperatora.

Nakon što je Fatih sultan Mehmed 1453. godine osvojio Istanbul, Aja Sofija je pretvorena u džamiju. Odmah nakon osvajanja njena građevinska struktura je ojačana i uz dodatke osmanske, muslimanske kulture nastavila je svoje postojanje kao džamija. Po naredbi sultana Fatiha mozaici i freske, koje su sadržavale ljudske likove, nisu uništene, nego su samo prekrivene tankim slojem maltera, što je doprinijelo postojanosti freski sve do dana današnjeg. One koje nisu sadržavale ljudske likove nisu prekrivane, nego su ostale svjedočiti prošlosti Aja Sofije. Uklonjena su zvona, oltar, 15 m veliki srebrni ikonostas, a tokom Osmanske vladavine Aja Sofiji su dodata četiri minareta.

Godine 1935, godinu dana nakon dolaska na vlast Kemala Ataturka, donijeta je odluka da se Aja Sofija pretvori u muzej.

Jedna od najveličanstvenijih osobina Aja Sofije je ta što u unutrašnjosti muzeja rame uz rame stoje simboli dvije religije i ne ratuju. Oni nikada i nisu ratovali, nego su se gledali; gledali su se puni tuge što su baš oni bili razlog ljudskog ratovanja.

Još jedan od veličanstvenih detalja je svakako i kupola u središnjem dijelu Aja Sofije. Kupola je visoka 55,60 metara, a kako bi se spriječilo njeno urušavanje, u nju su ugrađeni plemeniti metali koji doprinose savršenom izgledu. Na drugom spratu su zidovi ukrašeni zlatnim mozaicima Hazreti Merjeme i Hazreti Isa. Balkoni na kojima sada stoje panoi sa arapskim natpisima nekada su bili mjesto sa kojeg je imperatorica pratila sastanke vlade.

Kako kažu da slika govori hiljadu riječi t,ako i ja svoju priču o veličanstvenoj Aja Sofiji želim završiti sa slikama koje govore više od bilo kojih riječi…


(Cazin.NET)

Objavio: Pet, 21/04/2017 - 17:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top