Alarmantni porast maloljetničke delinkvencije u BiH: 251 maloljetnik izvršio kazneno djelo u jednoj godini

,

Statistički podaci pokazuju zabrinjavajući trend porasta maloljetničke delinkvencije u Federaciji BiH, dok se maloljetnici sve češće pojavljuju kao izvršitelji teških krivičnih djela. U fokusu su slučajevi nasilja, krađa, pa čak i pokušaja likvidacije, čime se postavlja pitanje uzroka i nužnosti promjena u društvu i pravosudnom sistemu.

Slučajevi prošle godine, poput serije napada na starije osobe u Sarajevu, ukazuju na ozbiljan problem koji traži hitne promjene u odgojnim praksama i zakonodavstvu. Maloljetnici su uhvaćeni u vršenju kaznenih djela poput pokušaja likcidacije i razbojništava, postavljajući pitanje o utjecaju medija, porodice i društva na njihovo ponašanje.

Dr. Jasmina Dizdarević, s dugogodišnjim iskustvom u radu s problemima maloljetničke delinkvencije, ističe važnost povratka korijenima, porodici i tradiciji odgoja. Upozorava na nedostatak pozitivnih vrijednosti te naglašava potrebu za promjenama u zakonodavstvu, naglašavajući da se zakoni često kopiraju iz zemalja s različitim društvenim vrijednostima.

Podaci za prošlu godinu u Federaciji BiH otkrivaju da je 251 maloljetnik izvršio kazneno djelo tokom samo 11 mjeseci. Postojeći zakoni predviđaju odgojne mjere za mlađe maloljetnike i čak maloljetnički zatvor za starije, no stručnjaci ukazuju na potrebu za cjelovitim promjenama u pristupu problemu maloljetničke delinkvencije.

Sveprisutno nasilje i nedostatak pozitivnih uzora u društvu dovode do toga da maloljetnici sve češće postaju protagonsti ozbiljnih kaznenih djela. Stručnjaci i aktivisti pozivaju na promjene u pristupu odgoju, zakonodavstvu te ističu nužnost stvaranja pozitivnih i moralnih navika među djecom, kako bi se stvorila sigurnija budućnost društva.