Američki kongresmeni traže od Trumpa da prekine finasiranje UN-a jer 1995. nisu spriječili genocid u Srebrenici

Home

Američki kongresmeni traže od Trumpa da prekine finasiranje UN-a jer 1995. nisu spriječili genocid u Srebrenici


Kongresmeni u Sjedinjenim Američkim Državama traže od administracije Donalda Trumpa da prekine finansirati Ujedinjene narode, između ostalog i zbog činjenice da UNPROFOR jula 1995. nije spriječio genocid u Srebrenici, otkriva INS.

mape

Kongresmen iz Arizone Trent Franks uputio je krajem maja ove godine u procesuru zakon po kojem bi SAD prestale finansirati „korumpirani i nekompentni UN“.

Među ključnim argumentima, ovaj republikanski političar navodi i činjenicu da prije 22 godine UN nisu spriječile genocid u BiH.

-   Mirovnjaci UN u julu 1995. godine nisu spriječili Srbe u sjeveroistočnoj Bosni da ubiju više od 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici – navodi se u tekstu zakona koji je predložen, prenosi INS.

Biblioteka Kongresa SAD objavila je i detaljne mape o događajima tokom agresije na Bosni i Hercegovinu, među kojima je i mapa napada na Srebrenicu pri čemu je počinjen genocid.

Mapu, koju prenosi INS, izradila je Centralna obavještajna agencija (CIA) SAD i odnosi se na događaje iz jula 1995. godine.

Amerikanci su obilježili pravac napada Vojske i MUP-a RS na zaštićenu zonu te pravac kojim su Srebreničani pokušali napustiti zonu pokolja.

Također, CIA je precizno prikazala i mjesto i vrijeme zasjeda koje je VRS napravila tokom pravca kojim danas prolazi Marš mira, navodi INS.

 

(Izvor: INS.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 09/07/2017 - 15:10

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top