Američkoj državljanki zabranjen ulaz u Rusiju u narednih 40 godina, šetala tele na Crvenom trgu

.
Američka državljanka Alicia Day dobila je zabranu ulaska u Rusiju u narednih 40 godina i to zbog razloga što je prije nekoliko dana na Crvenom trgu u Moskvi šetala tele.

 

Prije nekoliko dana, moskovskoj policiji prijavljeno je kako jedna žena Crvenim trgom šeta s teletom. Ispostavilo se da je riječ o 34-godišnjoj američkoj državljanki.

"Ona je, kako je ispričala, kupila životinju te ju je odlučila prošetati. Sud u Moskvi osudio je Day na 13 dana zatvora i kaznu od 20.000 rubalja zbog kršenja pravila ponašanja. Prema policijskom izvještaju, Alicia je šetala Crvenim trgom te je uzvikivala 'Životinje nisu hrana'", piše agencija TASS.

Nakon isteka kazne, sud je donio odluku kako će se Day zabraniti ulazak u Rusiju u narednih 40 godina.

"Sud je donio odluku da se američkoj državljanki ne dozvoli ulazak u Rusku Federaciju sve do 13. februara 2063. godine", pojašnjava se.

Day je i prethodnih godina organizovala "performanse" gdje je ukazivala da svijet mora učiniti nešto za bolji tretman životinja. Prošle godine živjela je u Varšavi gdje je također na trgu u znaku protesta šetala ovcu, dok je 2019. godine tokom boravka u Londonu u stanu držala svinju koju je prethodno, kako je navela, spasila od klanja.