ARAPUŠA: Pri kraju izgradnja kuće reisa Džemaludina Čauševića

Home

ARAPUŠA: Pri kraju izgradnja kuće reisa Džemaludina Čauševića


U Arapuši, rodnom  mjestu reisa Džemaludina Čauševića, privodi se kraju projekt spomen-kuće, u kojoj će biti muzej i brojni drugi sadržaji. Posebno će biti mjesta za izučavanje djela ovog velikana, ne samo islamskog mišljenja u BIH.

Bit će tu pisana djela, dokumenti, trenutno pohranjeni u istambulskom muzeju, sve ono što je reis Čaušević svojom ljudskom moralnom i intelektualnom snagom, veličinom i tolerancijom dao za razvoj BIH u to vrijeme.

Posebno za vjerska, politička, kulturna i ekonomska prava Bošnjaka u drutveno-političkom ambijentu kada su ta prava bila ugrožena u mjeri da je bio upitan opstanak, kako subjektiviteta BiH, tako i nacionalnog individualiteta Bošnjaka, a samim tim i njihove religijske odrednice.

Realizacijom projekta trebala bi se otvoriti i nova stranica vjerskog turizma, koja počinje manifestacijom „Susreti hadžija“, koji će danas, šestu godinu zaredom pohoditi reisovo rodno mjesto. U planu su i projekti proizvodnje zdrave hrane, revitalizacija stare mini hidrocentrale…

Sve bi to trebalo otvoriti  nove razvojne perspektive ovog povratničkog područja.

 

(Izvor: Krupljani.ba)

Topic
Objavio: Pon, 04/09/2017 - 09:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top