Australija zatvorila rad svoje ambasade u Lavovu

321
Ona je rekla da australska vlada blisko sarađuje sa Sjedinjenim Državama, Ujedinjenim Kraljevstvom, Evropskom unijom i drugim vladama širom svijeta kako bi "osigurala ozbiljne posljedice Rusije"

Australija je privremeno zatvorila rad svoje ambasade u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine "zbog povećanog rizika", rekla je australska ministarka vanjskih poslova Maris Pejn (Marise Payne) u utorak.

Australija je 13. februara privremeno obustavila rad svoje ambasade u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, a zatim je premjestila svoje operacije u privremenu kancelariju u Lavovu prije nego što je privremeno zatvorena u utorak.
U saopćenju, Pejn je rekla da je australska vlada naložila svojim zvaničnicima da napuste Ukrajinu i pozvala sve Australce da napuste tu državu "odmah". Ona je dodala da su australski zvaničnici raspoređeni u istočnu Poljsku i Rumuniju kako bi pomogli australskim građanima koji žele da napuste Ukrajinu.
Ona je rekla da australska vlada blisko sarađuje sa Sjedinjenim Državama, Ujedinjenim Kraljevstvom, Evropskom unijom i drugim vladama širom svijeta kako bi "osigurala ozbiljne posljedice Rusije".

- Australija je "spremna objaviti brze i oštre sankcije koje bi bile usmjerene na ključne ruske pojedince i subjekte odgovorne za podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine - dodala je.