Autokolone širom Crne Gore

Crna gora
U više crnogorskih gradova i sinoć su organizovane autokolone.

Učesnici nose crnogorske zastave, dok se iz automobila puštaju crnogorske pjesme.

Grupa građana ranije je saopštila da će u nedjelju organizovati skupove u svim crnogorskim opštinama. Poručuju da “slobodna i vječna Crna Gora nikada neće nestati”.

Autokolone jednom sedmično

Pojedini učesnici autokolone prekrivali su registracije naljepnicima na kojima je pisalo “Crnogorski pokret”. Pojedini su registarske oznake prekrivali i zaštitnim maskama. Inače, prekrivanje registarskih oznaka je prekršaj.

Autokolone se organizuju nedjeljom.

Krivokapić o ugovoru sa SPC-om

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da je Vlada spremna za potpisivanje Ugovora sa SPC-om.

“Razgovarao sam sa njegovom Svetošću Patrijarhom Srpskim Porfirijem. Uskoro ćemo usaglasiti termin potpisivanja Ugovora. Ovo pitanje ne smije biti predmet politizacije. Ili podmetanja. Ne bi li se ostvario koji politički poen”, napisao je on na Twitteru.

Mediji su ranije objavili da je Episkopski savjet u Crnoj Gori. Na čelu sa administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikijem. Predstavio 11. marta Svetom arhijerejskom sinodu nacrt Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Koji je pripremio ministar pravde Vladimir Leposavić. Na taj dokument vrh SPC-a je imao određene primjedbe.

Leposavić je ranije izjavio da je SPC jedina “tradicionalna crkva”. Odnosno vjerska zajednica, sa kojom država nije prethodno sklopila temeljni ugovor o saradnji. Ali da će se “uskoro otkloniti i ta diskriminacija”.

Krivokapić je međutim u međuvremenu tražio razrješenje Leposavića. O čemu bi parlament trebalo da se izjasni. Demokratski front je protiv razrješenja Leposavića.