Bakir Izetbegović: Čović djeluje po principu “sve ili ništa” i na kraju će dobiti ništa

Home

Bakir Izetbegović: Čović djeluje po principu “sve ili ništa” i na kraju će dobiti ništa


Nema razloga ni za preveliki optimizam, ali niti za pesimizam. Bosna i Hercegovina se kreće u pravom smjeru, ali neodgovarajućom brzinom. Presporo ide. Možemo ubrzati to kretanje veoma lako, do nas je – ocijenio je u intervjuu za Dnevni list član Predsjedništva BiH i prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović.

– Hrvati se žale da im drugi biraju predstavnike, Bošnjaci uporno traže jednakopravnost u Mostaru, Stocu, Livnu, Kiseljaku… Neprihvatljivo je da su u Srednjebosanskoj županiji, gdje skoro dvotrećinsku većinu čine Bošnjaci, njihova djeca prisiljena da se obrazuju po školskom programu države Hrvatske, da dobivaju diplome sa šahovnicom, da je u livanjskoj županiji isto tako, s tim da Bošnjaci tamo nemaju ni pravo izučavanja bosanskog jezika, da su u Stocu, gdje po posljednjem popisu čine 40 posto stanovništva, Bošnjaci nedovoljno zastupljeni u općinskoj administraciji, bez utjecaja u podjeli sredstava iz općinskog budžeta tako da dijelovi općine u kojima žive Bošnjaci  nemaju ni rasvjetu – naglašava Izetbegović.

Na pitanje hoće li biti izbora 2018., odnosno hoće li se uopće moći provesti rezultati izbora s obzirom na posljednja stajališta Ustavnog suda, te hoće li krenuti u nove pregovore s HDZ-om oko promjene Izbornog zakona, Izetbegović je ustvrdio da izbora mora biti, i bit će ih.

– Pričekat ćemo da vidimo što je sudbina prijedloga HDZ-a. On skoro izvjesno neće proći u Zastupničkom domu. SDA će nakon toga ponuditi svoj prijedlog koji će provesti odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, ali pri tome poštujući i Ustav Federacije BiH, kao i popis stanovništva iz 1991. – naveo je on.

Upitan mogu li uopće postići dogovor s Draganom Čovićem oko načina biranja predstavnika vlasti, izetbegović je kazao kako misli da je „Čović odveć tvrd pregovarač, da djeluje po principu ‘sve ili ništa’, i da će na kraju dobiti ‘ništa’, kao i uvijek do sada“.

– Prije nekoliko godina HDZ je odbio prijedlog EU koji je artikulirao Stefan Fuelle, a koji je bio dobar za Hrvate. Ovih dana HDZ je jednostrano izašao s vlastitim prijedlogom koji ignorira presudu Sejdić-Finci, za koji tvrdi da je ranije dogovoren sa SDA. To naravno nije istina, a nije fer ni mudro iznositi neistinite tvrdnje – kaže Izetbegović.

Govoreći o posljednjem sastanku s Draganom Čovićem kazao je da su konstatirali da do kraja mandata trebaju smirivati strasti i uraditi ono što je realno i moguće, jer život i suradnja će se nastaviti i nakon 2018.

Na pitanje hoće li u Mostaru biti održani izbori 2018., Izetbegović je odgovorio da su u  Mostaru Hrvati i Bošnjaci skoro izjednačeni po brojnosti i moraju se dogovoriti rješenja po kojima nijedna strana ne bi dominirala nad drugom.

Istaknuo je da ne može relativni pobjednik na izborima zavladati nad svima drugima. Rješenje može biti u vraćanju pozicije dogradonačelnika, ili u nekoj vrsti uvođenja zaštitnih mehanizama kod donošenja odluka od posebnog značaja, poput raspolaganja građevinskim zemljištem, smatra on.

 

(Izvor: Fena)

Objavio: Sat, 22/07/2017 - 07:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top