Bakir Izetbegović: Neke kockice su se složile Dodiku i on je ubijeđen da može provesti neke stvari, pa i do secesije

Dodik poručio da nakon petog septembra ništa ne važi? Spremaju li se novi pregovori?

"Ne, Dodik je u svom bahatom stilu tako to poručio. Mislim da će morati da se nauči ponašanju, oduči takvog nastupa i odnosa prema drugima. Dobro mu je išlo zadnjih par godina, globalni procesi su mu išli na ruku, u dobroj mjeri se umislio. Moj kurs je ovakav bio otprilike, samo nisam direktno govorio. Ja mislim da ne postoje trojica koja prave probleme, nego jedan pravi probleme već 10-15 godina. Ovaj drugi se nekad priključi, a treći, ja ili neko, ništa drugo ne traži osim da se postupa po Ustavu i zakonu. Nije red da se to izjednačava", kazao je Izetbegović, prenosi Oslobođenje.ba.

Dodik najavio da se u NSRS povuče saglasnost na formiranje OS BiH i istovremeno tražiti da KD bude nepoštivanej zaključaka NSRS? Odgovor Bošnjaka?

"Neke kockice su se složile Dodiku i on je ubijeđen da može provesti neke stvari, pa i do secesije. Odnosi NATO-a, Brexit u Evropi, jačanje azijskih i istočnih zemalja, čitav taj kontekst čini da je pomislio da može da dominira ili da misli da dobije više nego mu pripada. Prije ili kasnije, a bolje je prije, treba to raščistiti s Dodikom. Može li on razbiti ovu zemlju? Kako je upravu? Nije ovo samo pitanje NATO puta ili ANP-a, ovo je pitanje dakle dominacije, diktata, ultimatuma, jednog neprihvatljivog ponašanja. I trebamo čovjeku koji se tako ponaša dati poziciju u VM BiH i prihvatimo da sruši barijere i vladavinu i zakona", dodao je.

Da li ste mu to rekli tako?

"Naravno da sam rekao, imamo direktne razgovore. Bio je spreman da prihvati neke stvari i onda ga reakcije u RS poguraju da on u svom stilu to odbaci. Taj član 3 u Sporazumu koji je pokrenuo međunarodnu zajednicu koja se uspavala. Tim Sporazumom smo je uozbiljili i fokusirali problem na čovjeka koji radi. Član 3 vrlo jasno kaže da ćemo unaprijediti odnos sa NATO-om, raditi planove i slati u Brisel. Opisano je sve. Reakcija iz RS ga je pogurala da to ne uradi", poručio je Izetbegović.

"U jednom momentu BiH više nije bila na radaru međunarodne zajednice. Iskoristio se taj prostor, vakum. Dodjeli se Karadžiću odlikovanje, ne reaguje se. Izvrijeđa se visoki predstavnik, ne reaguje se. Sada dolazi momenat istine, da li će SAD i zemlje PIC-a dozvoliti da se ponovo na Balkanu napravi haos. Mislim da neće. Ovaj Sporazum ih je pokrenuo nanovo da razmisle o svemu", dodao je.

Izvor: