BAKIR O KRAJINI: Krajina treba biti najveći dobitnik u izgradnji nakon usvajanja Zakona o akcizama

Home

BAKIR O KRAJINI: Krajina treba biti najveći dobitnik u izgradnji nakon usvajanja Zakona o akcizama


Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović razgovarao je sinoć u Bihaću s gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem, a tema su bili infrastrukturni i drugi projekti od interesa za ovaj dio Bosne i Hercegovine. Na sastanku su najavljena daljnja izdvajanja za izgradnju aerodroma Golubić.

Visoka državna delegacija predvođena Bakirom Izetbegovićem, članom Predsjedništva BiH, i Šemsudinom Dedićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade FBiH, posjetila je Gradsku upravu u Bihaću i gradonačelnika Šuhreta Fazlića. Izetbegović i Dedić iskoristili su priliku da se zajedno s kantonalnim premijerom Huseinom Rošićem upoznaju o stanju u Gradu Bihaću, s akcentom na projekte koje će viši nivoi vlasti od kantona do države, realizirati na području Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

 

“Razgovarali smo o rješavanju problema u Gradu Bihaću, pomoći s drugih nivoa vlasti, države, entiteta i kantonalnog nivoa, na što najviše utjecaja ima SDA. No, tu se ne trebamo dijeliti na stranke, kada je riječ o interesu građana svi smo jedna stranka, i u Bihaću, i u Krajini”, kazao je nakon sastanka Izetbegović.

Na sastanku su najavljena daljnja izdvajanja za izgradnju aerodroma Golubić pa se pored osiguranih dva miliona KM, do kraja godine mogu očekivati i nova izdvajanja za realizaciju ovog projekta.

“Treba nastaviti izdvajati novac za aerodrom, jer se ovdje neće doživjeti bum turizma koji Krajina zaslužuje, ukoliko ne bude aerodroma”, istakao je Izetbegović.

Nešto više detalja o konkretnijoj pomoći za izgradnju dugo najavljivanog projekta u Bihaću otkrio je ministar Šemsudin Dedić.

“Želimo uplatiti još 3,7 miliona KM do kraja godine i želimo dati garanciju da ćemo u naredne četiri godine izdvajati od 2,5 do 3 miliona KM za izgradnju aerodroma. I tu nema nikakve politike”, rekao je Dedić.

Na sastanku je razgovarano i o podršci Vlade FBiH generacijskom projektu odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Bihaću, za što je do sada Vlada FBiH izdvojila skoro 8 miliona KM, te projektu navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, uspostavi saobraćaja Unskom prugom i rješavanju problema vodosnabdijevanja prema Štrbačkom buku.

“Sretan sam da je u posjeti Bihaću bio član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA. Ja sam istakao određene projekte koji su u toku realizacije u Bihaću, prvenstveno projekt prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda. Razgovarali smo i o projektima koji bi se mogli realizirati u narednom periodu uz pomoć FBiH i države, odnosno uz pomoć naših ljudi iz Krajine koji su na višim nivoima vlasti na različitim pozicijama. Dobio sam obećanja i uvjeravanja da Bihać ima podršku, kako državnih instanci, tako i SDA. Mi ćemo u narednom periodu intenzivnije ulagati u aerodrom, postoje dobre naznake za Unsku prugu, ali i za oblast poljoprivrede. Sastanak me malo ohrabrio i siguran sam da ćemo u narednom periodu u Bihaću doći do intenziviranja određenih investicijskih aktivnosti”, istakao je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Na kraju, Izetbegović je kazao da se od Zakona o akcizama neće odustati te da će se vratiti u parlamentarnu proceduru čim se sakupi dovoljan broj glasova parlamentaraca. Pritom je istakao da će od eventualnog usvajanja ovog zakona najviše koristi imati Krajišnici.

“Ja bih pozvao ljude iz Krajine da stvore jedan pozitivan pritisak na ljude koji su oborili akcize, jer Krajina treba biti najveći dobitnik u izgradnji nakon usvajanja Zakona o akcizama. Svi ti infrastruktirni projekti o kojima decenijama pričamo, time bi se konačno trebali početi rješavati”, utvrdio je Izetbegović.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 30/06/2017 - 15:27

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top