Heftičnjak: Bakir popušio lulu mira

heft102

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Bakir optimističan nakon sastanka sa Palmerom: Ogroman put je iza nas

Vjerovatno najvažniji politički magazin na prostorima bivše Jugoslavije, splitski Feral Tribune, je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma na naslovnici prikazao Aliju Izetbegovića kao indijanskog poglavicu. Nadnaslov je bio – Indijanci ponudili lulu mira, a Alija popušio! Feral je bio surov sa svojom satirom, ali njihove dobre namjere prema državi Bosni i Hercegovini nikada nisu bile upitne, pa tako i ta naslovnica. 26 godina kasnije, nako što su Amerikanci ponovo ponudili lulu mira za izborni zakon, tako da Dragan Čović dobije svoje tzv. legitimno predstavljanje, Alijin sin Bakir je ponovo prihvatio da tu lulu i popuši. Uz to je poput kakvog mudrijaša iz Alan Forda, rekao da će podržati izmjene zakona ako to i opozicija uradi. Znači, Bakir, Čović i Dodik već decenijama prave ceh, a opozicija treba da to plati... Političko vizionarstvo Bakira Izetbegovića skučeno i svedeno na njegove privatne interese, preko direktora OSE, direktorice KCUS-a, ministrice vanjskih poslova, ministra sigurnosti i Vlade FBiH i ministarstava koja udjeljuju hedije tamo gdje je to Bakirov i stranački interes. Ovakvo vođenje zemlje vodi nas dalje gdje će najviše popušiti građani ove zemlje. Svih naroda, a biće pušenja luli i za građane.

 

Denis Zvizdić zvanično napustio SDA

Kada nemate suvisao odgovor na neko pitanje, onda se neuki najčešće pozovu na zdravlje, pa je tako na odlazak njegovog potpredsjednika, Bakir Izetbegović Denisu Zvizdiću poželio dobro zdravlje. Odlazak Senada Šepića, Dine Konakovića, Mirsada Kukića, mnogih drugih, pa evo sada i vrlo uticajnog Denisa Zvizdića, lider SDA ne vidi kao problem, čak šta više, krug klimoglavaca i njegovih poltrona samo je ojačao. Zvizdić je bivši predsjedavajući Vijeća ministara, a sada aktuelni član Kolegija Parlamentarne skupštine BiH i dugogodišnji visokopozicionari kadar SDA. Od lokalnih izbora koji su održani u novembru prošle godine javno je iskazivao nezadovoljstvo stanjem u stranci te pozivao na korjenite reforme. Za sada nije poznato da li će se Zvizdić priključiti drugoj stranci ili će neko vrijeme biti solo igrač, ali je sigurno da će nastaviti političku karijeru. ''Već mjesecima, tačnije od lokalnih izbora apelujem i predlažem, ukazujem na neophodnost kvalitativnih, kadrovskih i koncepcijskih promjena na nivou općinskih, gradskih i kantonalnih organizacija SDA tamo gdje nije ostvaren dobar izborni rezultat… Zbog toga sam predložio da uđemo u fazu meritokratskih, a ne partitokratskih imenovanja, odnosno osvježivanja, rekonstrukcije općinskih, gradskih i kantonalnih organizacija SDA'', kazao je Zvizdić.

 

Face TV: “Dobio je naredbu od SDA, Reisa Cerića, Hasana Čengića i Bakira Izetbegovića da nas istjera iz tog prostora!”

Jedna od rijetkih medijskih oaza u kojoj se nemilosrdno govori o aferama i propustima aktuelnih vlasti jest FACE televizija Senada Hadžifejzovića. Sam Hadžifejzović predstavlja jedan od simbola borbe protiv loše vlasti, ali te njegova borba ima cijenu. Naime, vlasti pokušavaju da uguše bilo kakvo medijsko negativno oglašavanje, posebno nekoga ko ima takav kredibilitet i ugled kao Hadžifejzović, pa su mu se navukli na leđa da tu televiziju i ugase. No, nema sumnje da FACE neće posustati pa u svom saopštenju kažu: “Već osam godina traje agonija koju FACE proživljava i preživljava od strane Bosmala u kojem je FACE i smješten. Već osam godina je FACE pod političkim pritiskom i jedini cilj im je ugasiti ovu televizijsku kuću. Prije osam godina FACE d.o.o. je tužio Bosmal samo zbog jedne stvari, da ispoštuje ugovor, te da po zakonu FACE isplati prostor u kojem je smješten. Presuda je bila donesena u korist FACE-a pred općinskim i kantonalnim sudom, međutim, Vrhovni sud FBiH je iz neobjašnjivih razloga slučaj vratio na ponovni postupak.“ Pobijedit će Senad H. i ovog puta, nadajmo se i zato puna kolegijalna podrška.

 

Usvojena žalba BH Telecoma: Vlada KS nezakonito dodijelila ugovor Mtelu

Jedna od otužnih stvari jeste i Vlada KS, kojom upravlja Narod i pravda. Doduše premijer je iz Naše stranke, Edin Forto, a možda su i ministri iz SDP-a i najbolji, ali tom Vladom upravlja Elmedin Konaković jer ima apsolutnu većinu u njoj. Greške koje pravi ova Vlada često su početniče, a često izazvane istim metodama rada kako je to radila i još uvijek radi SDA. NIP kao blijeda kopija SDA je željela po svaku cijenu da umjesto BH Telekoma (zato što njime upravlja mrski SDA), dodijeliti tender M'telu iz Banja Luke, odnosno vlasnicima iz Srbije. Ipak, malo su se zaletjeli pa je Ured za razmatranje žalbi usvojio je žalbu kompanije BH Telecom na odluku Stručne službe za zajedničke poslove KS, kojom je kompaniji Mtel, dodijeljen posao pružanja usluga mobilne telefonije službenicima KS. Ovime je odluka kojom se Mtelu dodjeljuje pružanje usluge mobilne telefonije za uposlenike KS službeno poništena. Premijer Kantona Sarajevo Edina Forte, međutim, on nije bio voljan za komentar pa je izjavio: “Ja nemam tu odluku tako da o tome ne želim ništa pričati. No comment”. Kanton Sarajevo je uvijek usluge fiksne i mobilne telefonije nabavljao od kompanije BH Telecoma, u većinskom vlasništvu Federacije BiH. U većini slučajeva usluga fiksne i mobilne telefonije ugovarana je u okviru iste nabavke. No, u februaru ove godine Vlada KS odlučila se za drugačiji pristup, razdvjajući tendere za fiksnu i mobilnu telefoniiju. Još jedan kiks blijede kopije SDA u Kantonu Sarajevo.

 

BiH dodana na listu zemalja čiji građani mogu putovati u EU bez ograničenja

Vijeće Evropske unije donijelo je važnu odluku po kojoj su građani Bosne i Hercegovine svrstani na tzv. zelenu listu, te su dali preporuku zemljama članicama da naši građani mogu bez ograničenja ući na teritorij EU, ukoliko su vakcinisani, imaju dokaz o prebolovanoj koroni ili negativan PCR test. Za ulazak u EU bit će potrebno posjedovati negativni PCR test ili brzi antigenski test (BAT) na koronavirus pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, koju objavljuje Evropska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. Kao što je predviđeno u preporuci Vijeća EU, ovaj će se popis i dalje pregledavati svake dvije sedmice i, ovisno o potrebi, ažurirati, a mi se nadamo da ćemo uskoro moći ući u EU bez ikakvih restrikcija.

 

TV voditelj Ognjen Amidžić o Sadiku Hasanoviću: Ako već ne voliš Srbe, onda nemoj da nastupaš ovdje

Na Balkanu se najveća drama digne oko politike ili oko pjevača. Tako je finalista "Zvezda Granda" Sadik Hasanović dospio u žižu javnosti nakon što se slikao sa ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem. Iz Srbije su stigle užasne reakcije, a voditelj Ognjen Amidžić je čak poručio da Sadiku i svim ostalim mrziteljima Srba treba odmah zabraniti ulazak u Srbiju. Danima traje brutalni linč Sadika Hasanovića, a sve je počelo na Twitteru kada je objavljeno nekoliko snimaka sa privatnih zabava. Amidžić, čijeg su oca ubile ustaše u Hrvatskoj, smatra da "skandal sa Sadikom Hasanovićem treba konačno da nas opameti, te da moramo postaviti jasne aršine prema svima koji slave ratne zločince, zvali se oni Sadik Hasanović ili Nina Badrić".

- Kako drugi postupaju prema nama, tako i mi treba prema njima. Kada neko sa našeg prostora uradi nešto mnogo blaže nego Sadik, u BiH i Hrvatskoj ga odmah razapnu! S druge strane, imali smo primjer Nine Badrić, koja je poslije koncerta u beogradskoj Areni, odmah sutradan napisala: 'Dobro došao kući, heroju Ante Gotovina', pa nikom ništa! Sadik je kazao da on nikoga ne mrzi niti ikome želi zlo. Ova saga će biti nastavljena.

 

Engleski izbornik Gareth Southgate otkrio je tajnu uspjeha njegove reprezentacije na ovom Euru; jedan detalj izdvaja ih od ostalih momčadi

Izvanredno Evropsko prvenstvo se bliži kraju. Stigli smo do polufinala u kojem su svoje mjesto izborili Italija, Španija, Danska i Engleska. Polufinale i finale će se igrati na kultnom Wembleyju. Englezi su sada najveći favoriti, a posebno nakon što su u četvrtfinalu u Rimu razmontirali Ukrajinu sa 4:0 i sada ih u polufinalu čeka Danska na njihovom Wembleyu. Da, Englezima se ''otvorio'' ždrijeb i na Otoku sada svi već sanjaju veliki finale i osvajanje naslova europskog prvaka. Engleski izbornik Gareth Southgate izjavio je u subotu, nakon što se njegova reprezentacija plasirala u polufinale Europskog prvenstva pobijedivši Ukrajinu 4:0, da je duh cijele momčadi to što izdvaja njegove izabranike od ostalih na ovom Euru. Zahvaljujući dva gola Harryja Kanea te po jednom Harryja Maguirea i Jordana Hendersona, Engleska se prvi put nakon 25 godina našla u polufinalu Eura, a Southgate je kao razlog njihovog napretka pozdravio kolektivni duh svoje momčadi. Engleska je jedina ekipa koja do polufinala nije primila niti jedan gol, što dovoljno govori o njihovoj snazi. Finale je zakazano za 11. juli.