Barroso postavio svoje uvjete za reviziju ugovora EU

Home

Barroso postavio svoje uvjete za reviziju ugovora EU


MARSEILLE - Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso postavio je u četvrtak svoje uvjete za reviziju ugovora Evropske unije, kompleksne procedure u kojoj države članice moraju garantirati da će provesti ratifikaciju izmijenjenog ugovora koji treba da jača zajedničke institucije.

"Treba da budemo otvoreni za reviziju ugovora ako naše države članice mogu garantirati da su u stanju da odberu i ratificiraju izmjene u ugovoru", izjavio je Barroso u Marseillu, na skupu Evropske pučke stranke, nekoliko sati prije početka samita u Bruxellesu.

"Revizija ugovora je složena procedura. Možemo podržati ovaj napor ako je on zaista potreban da bi se moglo dalje", kazao je on. 

"Bitno je da se u reviziji ugovora jamči uloga Evropske komisije, Centralne evropske banke, Evropskog suda pravde i Evropskog parlamenta. Jača Evropa je Evropa kojoj su potrebne jače institucije", kazao je on.

"Možemo reći jedno da reviziji, ako je to zato da jamčimo kako je euro nepovratan, ako je to zato da idemo prema većoj evropskoj integraciji, a ne komadanju tržišta, ako je to zbog jačanja našeg jedinstva, a ne zbog stvaranja novih pukotina među nama, ako je to zbog jačanja naše unije uz poštivanje naših zajendičkih institucija", kazao je Barroso.

"Vjerujem da pod ovakvim uvjetima možemo postići konsenzus večeras i sutra ujutro", zaključio je on.

 

Fena

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 17:33

Facebook komentari

Back to top