Bećirović: BiH je pobijedila ubjedljivo i tu pobjedu je nemoguće osporiti

c

Bosna i Hercegovina je pobijedila. Ubjedljivo. Tu pobjedu je nemoguće osporiti, saopćio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, osvrćući se na nedavno usvojenu rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda i na reakcije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U objavi na društvenim mrežama Bećirović je naveo da će iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu to biti sve jasnije.

- 84 glasa za istinu i Bosnu i Hercegovinu i samo 19 glasova za negatore genocida. Svaki glas za Bosnu i Hercegovinu je čist kao suza. Mi nismo nikome plaćali 500.000 dolara da bude suzdržan. Koliko su negatori genocida plaćali nekim državama to ćemo tek saznati. Bosna i Hercegovina je pokazala dostojanstvo. Bosna i Hercegovina se izborila za pravdu i istinu. Bosna i Hercegovina je pokazala snagu i odlučnost, ističe Bećirović.

Bosna i Hercegovina, dodaje, nije zanijemila kako to govori aktuelni predsjednik Srbije, "mi iskazujemo poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici".

- U Generalnoj skupštini UN-a nije bila sportska utakmica, već je usvojena Rezolucija o jedinom genocidu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Umjesto što koristi riječ “ponos” pozivam predsjednika Srbije da počne koristiti riječ “sramota”, navodi Bećirović.

Poručuje Vučiću da umjesto serviranja medijskih podvala pročita presudu Međunarodnog suda pravde; presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o obilježavanju i sjećanju na genocid u Srebrenici.

- Umjesto tradicionalne nacionalističke discipline pretvaranja očiglednih poraza u pobjede, pozivam predsjednika Srbije da pogleda istini u oči. Vrijeme je, zaključuje Bećirović.