Beograd: Članovi Incijative mladih zapalili svijeće za žrtve genocida u Srebrenici, desničari ih gađali

Home

Beograd: Članovi Incijative mladih zapalili svijeće za žrtve genocida u Srebrenici, desničari ih gađali


Počast žrtvama genocida u Srebrenici na 22. godišnjicu održali su i predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava koji su zapalili svijeće pored fontane u Andrićevom trgu u Beogradu.

Uprkos velikom policijskom osiguranju, napali su ih članovi desničarskih organizacija koji su ih gađali hirurškim rukavicama napunjenim vodom.

Predstavnici Inicijative mladih su nosili transparent "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici" i table sa brojem 8.372 kako bi ukazali na broj žrtava.

Desničari koji su ih napali okupili su se u Ulici kralja Milana. Incident je prekinut nakon što je predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić preko megafona pozvao desničare da "budu dostojanstveni", piše B92. 

Spasić je predstavnike Inicijative mladih nazvao plaćenicima, a njegovi istomišljenici su preko megafona čitali imena ubijenih Srba na području Srebrenice i uzvikivali "Ratko Mladić". 

Direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić kazala je novinarima da je važno održati kontinuitet obilježavanja genocida u Srebrenici u Beogradu i da mladi jasno poručuju da neće dozvoliti da žrtve budu zaboravljene.

Ipak, smatra da je stanje u Srbiji "iz godine u godinu sve gore", što je, ističe, posebno vidljivo iz činjenice da su na komemoraciju u Potočare otišli samo predstavnici opozicije.

 

(Izvor:Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 11/07/2017 - 22:51

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top