BiH jedina zemlja u regionu bez registra oboljelih od reumatoidnog artritisa

Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan borbe protiv reumatoidnog artritisa.

To je teška, hronična, upalna bolest vezivnog tkiva koja se najviše očituje na zglobovima. Danas samo u Evropi od artritisa boluje više od 3 miliona ljudi, a u našoj zemlji više desetina hiljada i nažalost još uvijek nemamo registar i tačan broj oboljelih i prema tome smo jedina zemlja u regionu koja nema ovaj registar oboljelih, niti jedinstven pristup terapiji za pacijente.

On se odnosi na oslabljujuće stanje koje karakteriše upala zglobova u tijelu, poput ramena, laktova, koljena i kukova. Od ove bolesti obolijevaju i djeca, JIA i to je jedan od glavnih uzroka kratkotrajnog ili dugotrajnog invaliditeta. JIA smanjuje kvalitetu života djece, te ukoliko se adekvatno i pravovremeno ne liječi bolest napreduje i rezultira trajnim promjenama na zglobovima. U našoj zemlji nažalost, nemaju svi pristup istim terapijama. Inovativne terapije su dostupne pacijentima u entitetu RS, dok u entitetu FBiH to nije slučaj.

Čak su i djeca diskriminirana po ovom pitanju, jer terapiju mogu dobiti samo u nekim kantonima, a ne i drugim, što je u direktnoj suprotnosti sa Konvencijom o pravima djece, čija je potpisnica i Bosna i Hercegovina. Roditeljima je vrlo teško prihvatiti dijagnozu, ali i ovakve činjenice o stanju u našoj zemlji. Bolest djeteta preuzme život jedne porodice, koja se sada fokusira na liječenje, fizioterapiju, mijenjanje prehrane, dijeljenje iskustava sa drugim roditeljima, u kojima najčešće pronalaze utjehu i oslonac. Djeca često izostaju sa nastave, a moraju nadoknađivati propušteno, kako bi sa uspjehom završili školsku godinu. Često moraju dugo pisati, što im stvara problem ukoliko su im zahvaćeni zglobovi na rukama.

Dok bolest traje, moraju izbjegavati nagle skokove, skokove na tvrdim podlogama, ne mogu sudjelovati na časovima tjelesnog odgoja ili se igrati na igralištu s vršnjacima, a roditelji se žale na školski sistem i na okolinu koja često ne razumije stanje njihove djece.

Zato, poziv svim nadležnima, na svim nivoima da se uključe, shvate i urade pozitivne promjene u sistemu i društvu, kako bismo pomogli velikom broju ljudi koji se svakodnevno bore sa ovim problemom.

Image