BiH na rubu finansijske stabilnosti: Hoće li biti ponovo na sivoj listi Moneyvala?

.
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy nedavno je uputio pismo premijeru FBiH Nerminu Nikšiću te njegovim zamjenicima Vojinu Mijatoviću i Toniju Kraljeviću gdje se, između ostalog, osvrnuo i na finansijsku situaciju i budućoj ocjeni komiteta Moneyval za BiH.

Tu je skrenuo pažnju na jedno hitno pitanje od izuzetne važnosti za finansijsku stabilnost i ugled BiH.

Naglasio je da usklađenost zemlje sa međunarodnim standardima u oblasti sprečavanje novca i finansiranje terorizma, ocjenjuje Odbor stručnjaka Vijeća Evrope za SPN/FT tj. Moneyval, a postupak ocjenjivanja završava u februaru 2024. godine.

"Ukoliko se do tada ne ispune međunarodni standardi, postoji realna mogućnost da se BiH ponovo nađe na listi jurisdikcija Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca i Evropske unije sa strateškim nedostavima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma", naveo je Murphy.

Činjenica je da stavljanje na te liste povlači za sobom političke, ekonomske i finansijske posljedice po državu, pogotovo jer se još uvijek čeka na imenovanje nadzornih tijela u FBiH, što koči finalizaciju zakona i negativno utječe na usklađenost BiH sa standardima u oblasti SPN/FT.

Očekivanja

Ovo ozbiljno finansijsko pitanje za BiH dolazi u trenutku kada se čeka na usvajanje novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ako ne bude usvojen, BiH će iz statusa "punog povjerenja" komiteta Moneyval, biti stavljena na sivu listu, a što će najviše, kroz bitno otežano poslovanje, osjetiti privrednici i finansijski sektor u BiH.

Kolika je realna opcija da se BiH ponovo vrati na sivu listu Moneyvala, razgovarali smo sa profesorom i finansijskim stručnjakom Sanelom Halilbegovićem, koji nam je kazao da se svakako može očekivati da BiH obavi ponovnu posjetu sive liste, tj. FATF liste u februaru 2024 godine.

"Bojim se da ovo upozorenje vladajući neće shvatiti sistemaski ozbiljno, već će ga gledati kao epizodnu pojavu koja nas ne dotiče. Prema najnovijim akademskim istraživanjima (neka od njih su upravo sponozorisana od agencija bliskih Moneyvalu), recimo iz 2022. godine, kolege profesori su došli do zaključka da stavljanje države na sivu listu Moneyvala i nema neki trenutni detrimentalni ekfekat na državu", poručio je Halilbegović.

Dodaje da konkretno misli na nivo stranih direktnih ulaganja (FDI).

"Međutim ukoliko se ovo desi da BiH završi na sivoj listi, a sve to iskombinovano sa masom drugih negativnih emitovanja iz BiH ka svijetu (separatizam, nepotizam, korupcija, sveopšti neprofesionalizam itd.) šalje jednu vrlo lošu poruku sveopšte nestabilnosti kojeg strani (na istom fonu i domaći) investitori ne žele da vide", navodi.

Građani trpe

Naglašava da se nekada pitamo, žašto veliki trgovački sistemi (Lidl, Ikea i sl.) "testiraju vodu" u BiH tako pažljivo i bojažljivo?

"Pa upravo jer sveukupna klima, od kojih je jedan pokazatelj i ova siva lista Moneyvala, nije povoljna, ne samo za investitora, već nije povoljna za bilo koga. Najtužnije u svemu tome je činjenica da cijenu toga što BiH emituje u svijet, plaćaju obični ljudi", ističe.

Na kraju navodi da neće neki politički moćnik osjetiti negativitet te poruke koju BiH šalje jer takvi žive u posebnom svijetu, dok običan narod trpi posljedice.

"Bilo kakav rizik, ekonomska ili politička nestabilnost se u očima investitora prevodi u smislu većeg poslovnog rizika i rezultantno tome traženog većeg povrata na investiciju, a čim vam je taj povrat na investiciju veći, onda i cijena koji obični građani BiH plaćaju će biti veća. Dakle nije ponovno pojavljivanje BIH na sivoj listi Moneyvala direktan glogov kolać za BiH, ali je sigurno jedan od sastojaka koji će u kombinaciji sa drugim problemima rezultovati gorkim ukusom za građane BiH", zaključio je.

Vrijeme će pokazati da li će doći do imenovanja nadzornih tijela u FBiH, jer to koči finalizaciju Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti te negativno utječe na usklađenost BiH sa standardima u oblasti SPN/FT.