BiH: Održana centralna svečanost manifestacije "Musalla 2023"

J
Cilj ove manifestacije je oživljavanje vjerske i kulturne tradicije kroz bogat vjersko-kulturni sadržaj

Centralna svečanost tradicionalne vjersko-kulturne manifestacije "Musalla 2023" održana je danas na Musalli sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu.

Centralnoj svečanosti ovogodišnje manifestacije prisustvovali su brojni gosti, predstavnici vjerskog, političkog, društvenog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.

Nakon obraćanja zvanica, uslijedilo je klanjanje džuma-namaza. Džuma-namaz na Musalli je predvodio i hutbu održao izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki.

- Danas imamo razloga da budemo sretni, jer smo tu u prirodi, u Donjem Kamengradu, na Musalli u Sanskom Mostu i upućeni smo jedni na druge. Okupile su nas zajedničke ideje i zajednički ciljevi, a oni su: islam, vjera u Jednog Boga, ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini, bogata i raznovrsna povijesna zbilja bosanskog društva, te tradicija i kulturno naslijeđe našeg naroda, a posebno čuvanje, sjećanja na tradiciju ovog kraja vezanog za historijski događaj klanjanja prve džume ovdje na Musalli - kazao je Abdibegović.

Ljubav prema domovini

Naglasio je da je i dolazak na Musallu s ciljem "da pokažemo i potvrdimo ljubav prema našoj domovini Bosni i Hercegovini, kao i njenim povijesnim tokovima, te ličnu privrženost zavičaju i rodnoj grudi".

Muftija bihački hafiz Mehmed ef. Kudić ukazao je na značaj ove manifestacije.

- Dolazak sultana Mehmed Fatiha predstavlja čin slobode ovog naroda. Prije svega, iz zahvalnosti i poštovanja, na taj datum organiziramo svečanost jer je veliki broj gazija i mnogih šehida dao svoje živote da bismo mi ovdje u Bosanskoj krajini živjeli islam - kazao je Kudić.

Glavni imam Medžlisa Sanski Most Mirza ef. Žerić je kazao da je cilj ove manifestacije oživljavanje vjerske i kulturne tradicije kroz bogat vjersko-kulturni sadržaj.

- Ovdje je sultan Mehmed Fatih sa svojim vojnicima klanjao svoj prvi džuma-namaz. Od tog vremena počinje novo doba za Bošnjake koji su prije toga pripadali Bosanskoj crkvi. Tada masovno prihvataju islam, odazivajući se pozivu u islam. Bošnjaci su dolaskom Osmanlija uvidjeli priliku i za prosperitet i sigurnost, kao i uspjeh na dunjaluku i ahiretu. Prema tome, Medžlis islamske zajednice Sanski Most već duže od dvadeset godina organizuje manifestaciju "Musalla" - kazao je Žerić.

Pravac zajedništva

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić poručio je ovom prilikom da je "Bosna uvijek trebala svoje patriote i uvijek je imala svoje najbolje sinove, preko Mehmeda Fatiha do našeg generala Alagića".

- Posebna je prilika da na ovaj mubarek dan svi mi radimo na sebi, kako bi donijeli što bolje odluke. Danas trebamo sebe još više preispitati, prije svega u pravcu zajedništva, međusobnog uvažavanja i poštivanja - kazao je Ružnić.

Manifestacija "Musalla" spomen je na prvi susret Bošnjaka s islamom, koji je na ove prostore donio sultan Mehmed Fatih. Na lokalitetu Musalle, Mehmet Fatih je sa svojom vojskom obavio džuma-namaz, neposredno nakon bitke za kamengradsku tvrđavu, što je označilo dolazak islamske civilizacije, kulture i načina života na ove prostore.

Prije džuma-namaza, upriličen je defile turskog vojnog mehtera, bajraktara, imama i učesnika manifestacije kroz centar grada.

Tradicionalno, proglašen je i najuspješniji alim i imam Medžlisa islamske zajednica Sanski Most u toku protekle godine, a ovo vrijedno priznanje pripalo je Muhamedu ef. Hadžiću, džemat Demiševci. Dodijeljena su počasna priznanja.

Priznanje za najopremljeniju kočiju pripalo je Amiru Okčiću, Demigrad džamija, Demiševci. Najljepši bajrak je bajrak Udruženja Nanićevi Bužimljani iz Bužima, a najopremljeniji bajraktari su izviđači Republike Turske.

Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svom izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i minber iz 15. vijeka i jedina je aktivna musalla na prostoru Balkanskog poluostrva.