Bihać: Pogledajte kako izgleda Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (VIDEO)

Home

Bihać: Pogledajte kako izgleda Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (VIDEO)


Na lokalitetu Velhovo 5. jula 2017.godine svečano je otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u okviru Projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Bihaću. Riječ je o impozantnom objektu koji je završen u oktobru prošle godine, a početkom marta startao je probni rad i testiranje postrojenja.

Investitor u ovom projektu je grad Bihać a partneri u projektu su Njemačka razvojna banka KfW, Evropska Unija, Vlada Federacije BiH, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Agencija za vodno područje rijeke Save.

Izvođač radova i projektant je zajednički poduhvat „ Joint Venture Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau GmbH & Co. KG Kassel,Germany and EMIT Ercole Marelli Impianti Tecnologici S.p.A., Milano, Italy“.

Projektant/Konsultant/Nadzor je zajednički poduhvat „Fichtner WT - Una Consulting“

Postrojenje zadovoljava sve tehničke karakteristike propisane regulativama EU kada je u pitanju pročišćavanje otpadnih voda, a nakon izgradnje kanalizacionog sistema i puštanja u rad PPOV-a kvaliteta vode rijeke Une u samom gradu i nizvodno od mjesta ispuštanja poboljša će se sa II klase na I klasu čime će se poboljšati kvalitet sirove vode za vodosnabdijevanje stanovnika nizvodnih općina, rekreativna i okolišna vrijednost, te postići pozitivni efekti na zaštitu prirode i bio diverzitet u cjelini.

Pored toga ostvari će se širi pozitivan utjecaj na zaštitu osjetljivih područja – Dunavski sliv i Crno more.

(Izvor: Grad Bihać)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 06/07/2017 - 19:38

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top