Bihać: Udruženje kardiologa BiH organizovalo Simpozij na temu “Prevencija kardiovaskularnih bolesti”

.

U Bihaću se danas i sutra održava Simpozij na temu “Prevencija kardiovaskularnih bolesti” u cilju prezentacije iskustava u liječenju pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima, te da se ljekarima predstave nove smjernice koje su nastale tokom proteklih nekoliko godina, a koje su prošle godine predstavljene na Evropskom kongresu kardiologa.

“Kardiovaskularna oboljenja su uzrok smrtnosti od preko 55% u svijetu, dok su maligna oboljenja uzrok smrtnosti u 22% slučajeva. Upravo zbog toga je vrlo važno da radimo na prevenciji ali i da kroz ovakve događaje ukažemo na značaj liječenja kardiovaskularnih oboljenja.”, istakao je prof. dr. Sadat Kurtalić, internista i subspecijalista kardiolog, šef Odsijeka kardiologije pri Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Zahvaljujući krajiškim kardiolozima u Bihać su došli vodeći stručnjaci iz ove oblasti sa područja cijele BiH čime je, nakon dugo vremena, Unsko-sanski kanton došao u fokus ovakvih tipova edukacijskih događaja.

Tokom dva dana ljekari će imati priliku slušati o novim smjernicama u prevenciji kardiovskularnih oboljenja,  te se upoznati sa svim što je novo u oblasti kardiologije u proteklih nekoliko godina. Među predavačima je bio i dr. Almin Handanagić, specijalista interne medicine i subspecijalista kardiolog, koji je predstavio Bosnalijekov lijek River.

“Večeras sam govorio o lijeku koji se koristi za liječenje dubokih venskih tromboza i plućnih embolija, a koji se posebno primjenjivao u vrijeme pandemije Covida. Sutra ću govoriti o prevenciji kod pacijenata sa Dijabetes melitus tip 2. Čast mi je što sam dio ovog simpozija i što sam barem malo doprinio kada su u pitanju smjernice u liječenju kardiovaskularih oboljenja.”, kazao je medijima dr. Handanagić.