Bihać: Povodom 26.godišnjice formiranja 5.korpusa AR BiH upriličen prijem za ratne komandante i veterane

U sklopu programa obilježavanja 26.godišnjice formiranja 5.korpusa Armije R Bosne i Hercegovine predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Unsko-sanskog kantona upriličili su danas u Bihaću prijem za ratne komandante i veterane, saopćeno je na oficijelnoj stranici Vlade USK.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, Sandi Salkić, ministar za pitanja boraca i RVI, Rasim Pajić, predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona i Hamdija Abdić, predsjednik organizacionog odbora za obilježavanje ovog značajnog datuma, sa veteranima odbrambeno-oslobodilačkog rata prisjetili su se slavnog ratnog puta branitelja BiH, te odali počast poginulima.
 

- Na nas uvijek i u svakom trenutku možete računati da ćemo se zajedno boriti za prava građana i dostojanstven život, a među prioritetnim aktivnostima će biti i uspostavljanje sistemskih rješenja za ostvarivanje prava boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i njihovih porodica, poručili su premijer i predsjedavajući Skupštine USK.
Ministar Sandi Salkić, u svom prvom obraćanju na ovoj funkciji, istaknuo je da je čast biti ministar za pitanja boraca i RVI. 

- Kao dijete poginulog borca ja sam prihvatio tu čast i odgovornost da brinem da naši hrabri branitelji i njihove porodice ostvare svoja prava koja im pripadaju. Vi, koji ste bili prvi u redovima odbrane Bosne i Hercegovine i svaki naš borac, svi ste mi vi uzor. Ja sam se prije nekoliko dana zakleo ovdje da ću pošteno i čestito raditi, sada simbolično to kažem i pred vama da ću časno raditi i boriti se za prava boračkih populacija. Računam i na vašu pomoć, u ovom smo saborci u miru Čestitam vam godišnjicu formiranja Sile nebeske, 5.korpusa naše oslobodilačke Armije BiH čiji je vrhovni zapovjednik bio predsjednik Predsjedništva R BiH Alija Izetbegović, kojeg se danas također s poštovanjem sjećamo na godišnjicu njegove smrti, kazao je ministar Salkić.

Hamdija Abdić – Tigar, ratni komandant i predsjednik organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice formiranja korpusa kazao je da će u nedjelju biti održana i svečana akademija u Sali Kulturnog centra u Bihaću s početkom u 18:00 sati. U nedjelju će, kazao je Hamdija Abdić, posjetiti i šehidska mezarja i odati počast svojim saborcima koji su dali živote za odbranu domovine.