Braća iz BiH uhapšeni zbog šverca oružjem u Njemačkoj

v

U opsežnoj akciji njemačke policije, dva državljanina Bosne i Hercegovine, braća u dobi od 47 i 48 godina, uhapšena su pod sumnjom da su ilegalno uvozili naoružanje iz zemalja bivše Jugoslavije te ga preprodavali na crnom tržištu u Njemačkoj, saopćeno je iz kancelarije javnog tužioca u Berlinu.

Prema informacijama njemačkih medija, najviše su se bavili krijumčarenjem pištolja, ali su takođe u promet stavljali i vojno oružje, uključujući puške. Sigurnosne agencije iz Bosne i Hercegovine su bile ključne u započinjanju istrage koja je dovela do hapšenja.

U sklopu akcije, policija je izvršila pretrese u tri stana u Berlinu, kao i na jednom skladištu. Dodatno, jedan stan je pretresen i u Donjoj Saksoniji. U akciji su učestvovali brojni policajci, uključujući i specijalne operativne timove savezne policije.


Policija je zaplijenila oružje, municiju, te gotovinu u iznosu od 78.000 eura, zlatni nakit, luksuzne satove i jedan automobil. Braća su pod istragom od juna 2023. godine, a terete se za niz krivičnih djela, uključujući kršenje zakona o naoružanju, ucjenjivanje i pranje novca.

Dodatno, 47-godišnjaku je već bio izdan nalog za hapšenje od strane okružnog suda u Tiergartenu zbog prijetnji i pokušaja iznude novca od čovjeka krajem januara.

Osim toga, sumnja se da su osumnjičeni davali kredite pod nezakonito visokim uslovima i bez odobrenja koje zahtijeva Zakon o bankama za obavljanje takvih djelatnosti.