Brazil: Usporeno uništavanje amazonske prašume

Home

Brazil: Usporeno uništavanje amazonske prašume


BRASILIA - Deforestacija brazilske amazonske prašume spustila se na najniži nivo u 23 godine, objavila je brazilska vlada i to pripisala čvršćem odnosu prema ilegalnom krčenju šume.Uništenje brazilskog dijela najveće svjetske prašume, smanjilo se u 12-mjesečnom razdoblju za 11 posto,  na 6.238 četvorna kilometra, zaključili su stručnjaci na temelju satelitskih snimaka brazilskog nacionalnog instituta za istraživanje svemira.


To je manje od četvrtine prašume uništene 2004., kad je bilo na vrhuncu krčenje šume radi stvaranja prostora za ispašu i za uzgoj soje.

Brazil je zadnjih godina pojačao nadzor i sprečava krčenje prašume u porječju Amazone, ali za napredak dijelom je zaslužan i sporiji globalni ekonomski rast koji je smanjio potražnju i cijene poljoprivrednih proizvoda.

No ukupan napredak u 2010./2011. prikrio je zabrinjavajući rast u nekim amazonskim državama poput Rondonije, u kojoj je deforestacija u odnosu na 2010. udvostručena. U saveznoj brazilskoj državi Mato Grossu deforestacija je u odnosu na godinu prije porasla za 20 posto, prenosi u utorak Hina.

 

Fena

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 17:08

Facebook komentari

Back to top