Broj ubijenih u Ga*i premašio 30.000

v

Trenutno se pregovara o mogućem primirju

Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas saopćilo je u četvrtak da je više od 30.000 Palestinaca ubijeno u Gazi od početka rata između te militantne grupe i Izraela prije skoro pet mjeseci.
 

Dok posrednici kažu da bi do sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa moglo doći za samo nekoliko dana, humanitarne agencije oglasile su alarm zbog gladi koja se prijeti na sjeveru Gaze.

"Pitanje života i smrti"

Djeca su umrla "zbog pothranjenosti, dehidracije i široko rasprostranjene gladi" u bolnici Al-Šifa u gradu Gazi, saopćilo je ministarstvo zdravlja, čiji je glasnogovornik Ašraf al-Kudra pozvao na "hitnu akciju" međunarodnih organizacija kako bi se spriječio veći broj ovih smrtnih slučajeva.

Pozivajući se na pogoršanje uslova u Gazi, šefica USAID-a Samanta Pauer rekla je da Izrael mora otvoriti više prijelaza kako bi se "životno potrebna humanitarna pomoć mogla dramatično povećati".

 

- Ovo je pitanje života i smrti - rekla je Pauer u videu objavljenom na platformi društvenih medija X.

Najnoviji ukupni broj poginulih Palestinaca u ratu došao je nakon što je najmanje 79 ljudi poginulo tokom noći širom ratom razorenog Pojasa Gaze, saopćilo je u četvrtak ministarstvo zdravlja.

Primirje do Ramazana

Posrednici iz Egipta, Katara i Sjedinjenih Država traže pauzu od šest sedmica u ratu izazvanom Hamasovim napadom na Izrael 7. oktobra, koji je kao odgovor obećao eliminaciju palestinske islamističke grupe koja vlada u Gazi.

Pregovarači se nadaju da bi primirje moglo početi do početka Ramazana, svetog muslimanskog mjeseca koji počinje 10. ili 11. marta, u zavisnosti od lunarnog kalendara.