Broj zaraženih u FBiH pao ispod 100

ggj
Poruka svim građanima je da ćemo i dalje živjeti u uvjetima stalne prijetnje, rekao Peršić

Stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić kazao je danas u redovnom obraćanju predstavnika federalnih institucija povodom stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa da je u protekla 24 sata testirano 837 uzoraka od čega je jedan pozitivan. Napomenuo je da je novi slučaj zabilježen u ZDK odnosno u Tešnju.

 

- Želimi istaknuti kao dobar podatak da imamo ispod 100 zaraženih u FBiH, tačnije 95 osoba. Veliki broj pacijenata je oporavljen, a 17 pacijenata je hospitalizirano dok već duže nemamo pacijenata na respiratoru. Do sada je registrirano 37 smrtnih ishoda u FBiH i 22 osobe su muškarci i 15 žene - kazao je Peršić.

 

Napomenuo je da su u FBiH do sada preminule 23 osobe iznad 65 godina što je 62 posto.

 

- Poruka svim građanima je da ćemo i dalje živjeti u uvjetima stalne prijetnje. Virus je tu, zato se moramo pridržavati mjera, to je često pranje ruku, nošenje maske, dezinfeckija prostora u kući i na radnom mjestu i držanje distance, kako bi se ovakva epidemioska situacija nastavila - kazao je Peršić.

 

Na pitanje zašto je odbijena besplatna aplikacija za Covid-19 koju je ponudila INZA kazao je da Ministarstvo zdravsta nije izrađivalo posebnu aplikaciju već da su besplatno dobili geoportal koji su izradili domaci stručnjaci.