Brojne najave, ali bez potvrde: Da li Erdogan dolazi u BiH

Turski predsjednik Erdogan dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini i planira održati predizborni skup tvrdi tamošnji dnevni list Jenišafak.

Skup bi trebao biti održan krajem idućeg mjeseca, a Bosna i Hercegovina bi mogla postati zamjena za Holandiju, Njemačku i Austriju koje su, kako tvrdi ovaj list, zabranile održavanje skupova.

Među eventualnim razlozima za posjetu Sarajevu ovaj turski list navodi nastavak radova na zgradi Rijaseta Islamske zajednice BiH na Kovačima te otvaranje nove klinike za akušerstvo na UKCS koju finansira turska TIKA. Skup u jednoj od evropskih zemalja najavio je i sam Erdogan.

"Prisustvovat ću jednom događaju koji organizuje međunarodna organizacija u sportskoj dvorani kapaciteta 11,000 ljudi i obratit ću se mojim turskim državljanima tamo. Vrlo je vjerovatno da ćemo tamo okupiti Turke iz Evrope i tamo im održati govor", izjavio je u subotu Recep Tayyip Erdogan.

Da će do Erdoganove posjete doći do polovine ove godine, prošlog mjeseca u Sarajevu najavio je ranije i turski premijer Yildirim. Tada se fokus posjete stavljao na ekonomsku saradnju te nastavak razgovora o izgradnji autoputa između Sarajeva i Beograda, a koji su započeli u januaru tokom trilateralnog sastanka Turska-Srbija-BiH.

"Očekuje se posjeta našeg predsjednika polovinom ove godine. Povodom ove posjete želimo da se potpiše nekih deset sporazuma, zajedno sa sporazumom o slobodnoj trgovini. Šta to znači? Znači da će se odnosni Bosne i Hercegovine i Turske još više unaprijediti", kazao je Binali Yildirim.

Zamjenik turskog premijera Mehmet Šimšek koji boravi u Sarajevu i koji je bio jedan od govornika na SBF-u, poručuje da bi posjeta ojačala odnose među zemljama.

"Nemam nikakvu zvaničnu potvrdu o putovanjima. Ali, ako se dogodi jasno će produbiti i ojačati naše veze sa Bosnom i Hercegovinom jer želimo da Bosna i Hercegovina bude uspješna. Smatram da jake balkanske zemlje, što su stabilnije i što su prosperitetnije, to je u najboljem turskom interesu. Zato nastavljamo podržavati regionalni mir i stabilnost. Mi smo uvjereni da je budućnost svijetla", poručio je Šimšek.

Za potvrdu medijskh navoda upitali smo i tursku ambasadu u Sarajevu.

"Još uvijek ne posjedujemo zvanične informacije o posjeti predsjednika Nj. E. Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu. Kada budemo imali zvanične informacije, podijelit ćemo ih sa Vama", saopćili su iz turske ambasade za N1.

Ni druge institucije koje su se spominjale kao mogući razlozi dolaska turskog predsjednika danas nisu bile spremne potvrditi, ali ni negirati moguću posjetu.