Brojni pacijenti imali hitnu intervenciju Doma zdravlja u Velikoj Kladuši

servisne
Nove servisne informacije.

 

Podružnica “Elektrodistribucija” Bihać najavila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima doći do prekida u isporuci električne energije u trafopodručju GSM Repetitor Jankovac. Prekid je najavljen od 09:00-15:00h. Na ostalom području nema najavljenih prekida.

Isporuka pitke vode je stabilna, informišu iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Protekla 24h bila su mirna za službenike Policijske stanice Velika Kladuša.

Miran period bez intervencija bilježe i velikokladuški vatrogasci, kazao nam je dežurni Okanović.

Hitnoj službi za pomoć se javilo 48 pacijenata, a stanje dvoje pacijenata zahtijevalo je dalje upućivanje. Dežurne su bile doktorice Amra Zulić i Aida Dedić.

 

Međunarodni je dan tjelesne aktivnosti

Svjetska zdravstvena organizacija promiče zdrave stilove života i navodi redovitu tjelesnu aktivnost kao jedan od najvažnijih preduvjeta dobrog zdravlja. U tu svrhu je 2003. godine i pokrenula inicijativu da se oko 10. maja, na nacionalnom nivou, provode aktivnosti kojima se promovira redovna tjelesna aktivnost. Taj dan je poznat kao Međunarodni dan tjelesne aktivnosti, odnosno Dan kretanja za zdravlje, a odnosi se na provođenje tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta bez obzira na sadržaj, mjesto i vrijeme izvođenja te predstavlja izvrstan način povezivanja pojedinaca, zajednica i naroda u promicanju zdravlja i dobrobiti zdravih stilova života.

 

Stanje na putevima i vremenski bilten:

Saobraća se po mjestimično mokrom ili vlažnom kolovozu, a skrećemo pažnju na učestale odrone. S obzirom da meteorolozi za danas najavljuju padavine u većem dijelu naše zemlje, vozače savjetujemo da voze opreznije i da izbjegavaju rizična preticanja.

Za danas je najavljen početak sanacionih radova na dionici magistralnog puta M-5 Bihać-Kamenica, zbog čega će se radnim danima u vremenu od 07 do 17 sati saobraćati usporeno, jednom trakom (postavljeni semafori).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nešto manje oblačnosti i sunčanije očekuje se u sjevernim i sjeveroistočnim područjima. Tokom dana, jače naoblačenje će uvjetovati slabu kišu i lokalne pljuskove. Intenzivnije padavine očekuju se u južnim područjima u večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23 stepena.

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršati. Izraženija naoblaka i padavine u drugom dijelu dana mogu kod hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovati reakcije u vidu glavobolje, promjene raspoloženja, reumatskih i bolova na mjestu ozljeda, malaksalosti. Opća slika biće lošija u Hercegovini, gdje bi povremeno jači jugo mogao praviti dodatne probleme osjetljivim osobama. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.