fbpx Bužimske gazije pješače do Srebrenice: Danas im je šesti dan kako su krenuli na putovanje (FOTO)

Bužimske gazije pješače do Srebrenice: Danas im je šesti dan kako su krenuli na putovanje (FOTO)

Home

Bužimske gazije pješače do Srebrenice: Danas im je šesti dan kako su krenuli na putovanje (FOTO)


U Donjem Vakufu su ugošćena dva musafira, gazije iz Kalesije i Bužima, Bašigovac Mehmed i Dizdarević Husein, koji su 22.06.2017.godine iz Bužima krenuli pješice na 645 km dugi marš do Potočara.

Danas im je šesti dan kako su na putovanju. Večeras imaju obezbijeđeno besplatno prenoćište u donjevakufskom hotelu Vrbas i večeru u restoranu Orhideja, a naši Pruščani su im dali i tri ranca jer su se njihovi već bili pohabali. Imali su želju posjetiti i Prusac i vidjeti njegove znamenitosti, te proučiti dovu Ajvaz dedi, što im je udovoljeno, a mi činimo dovu da oni sretno stignu do Potočara na godišnjicu genocida i do svojih porodica – kazao je  prusački imam Sakib ef.Began koji je putnicima dao i simboličnu novčanu hediju da im se usput nađe.

gazije

Bašigovcu je ovo drugi pohod od Bužima do Potočara, a Dizdareviću, bivšem pripadniku 505 bužimske brigade, prvi pohod. Bašigovac se na ovaj poduhvat prvi put odlučio prošle godine jer je usnio da mu rahmetli supruga govori kako bi trebao od mezara generala Izeta Nanića do Srebrenice propješačiti, što je on i realizirao, a ove godine to ponavlja.

Podršku ovim gazijama dali su i načelnik bužimske općine Zikrija Duraković i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Edham Eminić, a eto, dali su i Pruščani i Vakufljani, koji će i dalje s njima ostati u kontaktu.

gazije

Pred ovim hrabrim dvojcem je iscrpljujućih 17 dana pješačenja po ljetnoj vrućini, ali i pljuskovima. Tek im predstoji teži dio putovanja. Ipak, želja da se na ovaj način oduže svim nevinim žrtvama, pogotovo žrtvama Krajine i Srebrenice, jača je od bilo kakvog umora i napora.

Start je bio od turbeta generalu Izetu Naniću, gdje su i imena 475 poginulih pripadnika 505. brigade, a cilj je memorijalni kompleks u Potočarima, prisustvo dženazi i obilježavanju godišnjice genocida.


(Izvor: Avaz)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 28/06/2017 - 14:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top