Cazin: Datum rodnog lista mlađi od onog na diplomi, tri godine kasnije još nema optužnice

r

Hadžipašić se žalio da je od njega tražen reket. Vrhovni sud FBiH je odlučio da mu se vrati novac zatečen kod njega, ali i da računi cazinskih škola ostanu zamrznuti

U Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona još nema spremne optužnice u krivičnom predmetu trgovine diplomama, a koji je pokrenut nakon akcije kodnog naziva Pero.

Ovaj predmet je još u fazi istrage, a pokrenut je u julu, prije tačno tri godine, i to protiv prvoosumnjičenog Admira Hadžipašića i školskih ustanova kojima je on bio osnivač – PU Centar za obrazovanje odraslih VITA plus i Visoke međunarodne škole Cazin.

August je mjesec godišnjih odmora u pravosuđu, ali nakon toga nešto bi se moglo pokrenuti u ovom predmetu.

– Čekali smo da budu završena finansijska vještačenja. Najesen ćemo se potpuno intenzivirati, jer samo je još taj predmet ostao na listi starih koje ja imam. Tome ću se potpuno posvetiti cijelu jesen, on je iscrpan i obiman, ali završićemo finansijsko vještačanje i onda ćemo ići u završnicu tog predmeta, kazao nam je postupajući tužilac Adnan Tulić.

O kolikom se broju diploma radi te da li je bilo i regularnih diploma koje su studenti pošteno sticali u Cazinu, Tužilaštvo za sada nema odgovor.

 

 

Izvor : Oslobodjenje

 

 

Kada je u pitanju odbrana Admira Hadžipašića, mora se spomenuti da je prvoosumnjičeni uputio žalbu VSTV-u. U prijavi koju je Hadžipašić podnio navodi se da je on bio meta reketa, te nakon što je izvršio prijavu nadležnim organima, tek tada je počeo njegov progon u ovim predmetima.

 

– Godinu prije nego što je otvorena istraga protiv mene, podnio sam krivičnu prijavu da se ja reketarim za iznos od 100.000 KM pod prijetnjom da će mi se zatvoriti škole. Vjerujući u pravosudni sistem ove države, uredno sam podnio prijavu za iznudu u prostorijama MUP-a USK-a kod inspektora Jusufa Mešića, nakon čeka je on predložio da obavijestimo Tužilaštvo USK-a i nazvao tužioca Adnana Tulića, kojeg je detaljno upoznao sa mojom prijavom. Narednih sedam dana sam pregovarao da predam pare po uputama inspektora i tužioca, da bi na dan predaje tužilac Tulić rekao da oni nemaju toliko para i da ja trebam dati svoje, koje će meni biti vraćene kad se pohapse ovi što traže pare. Pošto sam odbio da dam svoje pare, nakon 30 minuta sam dobio SMS poruku od M. K. da ih ne donosim, da od dogovora nema ništa, navodi Hadžipašić u pomenutoj prijavi.

Visoka međunarodna škola Cazin i dalje je zatvorena

U Tužilaštvu su svjesni njegove prijave, međutim, smatraju da je ona neosnovana, odnosno da se radi o pokušaju da se izbjegne odgovornost za krivična djela koja se odnose na trgovinu diplomama.

U međuvremenu, Vrhovni sud FBiH je potvrdio izuzimanje imovinske koristi – sredstava zatečenih na žiroračunima škola koje su bile predmet istrage, te su te mjere produžene za još dvije godine. Dio sredstava zaplijenjenog novca iz istrage, a radi se o gotovini koja je zatečena kod osumnjičenih, Sud je naložio da se vrati supružnicima Hadžipašić.

Tužilaštvo USK-a je u ovom predmetu ispitalo više od pedeset svjedoka i izuzelo preko 100 sumnjivih diploma. Svjedoci, bivši polaznici Hadžipašećeve visoke škole, nisu pred inspektorima znali nabrojati profesore na fakultetu kao ni predmete koje su pohađali. Jedan od indikatora da bi određene diplome mogle biti kupljene, kako nam je objasnio tužilac Tulić, jeste dokumentacija koja se morala priložiti prilikom upisa, kao što su CIPS i rodni list, gdje su ti dokumenti obično bivali tri godine.

 Ono što ćemo mi u dva predmeta dokazivati za diplome, koje su nesporni intelektualni falsifikat, jeste da se radi o onim diplomama koje imaju svoj broj protokola, uz činjenicu da su pribavljene u ekspresnom roku, a da je lažno prikazano, unazad tri-četiri godine, da se pohađala nastava, odnosno polagao ispit, pojasnio nam je Tulić.

Ovo tužilaštvo je otišlo najdalje u istrazi o diplomama koje su intelektualni falsifikat, međutim, i oni su još daleko od dana kada će to dokazivati na sudu.