Cazinjani i “Krajiški Patriot” u svesrdnoj podršci snimanja filma o genocidu u Srebrenici

Cazin, Bihać, Zvornik, Sarajevo, Srebrenica, Potočari, Sućeska kod Srebrenice, gradovi su i mjesta koja su u proteklim avgustovskimdanima bila, ali koja će i u nastupajućim septembarskim i oktobarskim danima biti centar snimanja prvog igranog filma reditelja Mirsada Ademovića “Fatima – godine genocida“.

– U srijedu, 8 augusta 2018. godine, u Drugoj policijskoj upravi u Cazinu odrzan je sastanak sa zamjenikom komandira i načelnikom PU gdje je pružena podrška u realizaciji snimanja dugometraznog igranog filma “Fatima – godine genocida“, – izjavio je reditelj filma Mirsad Ademović.

– Zamjenik komandira i načelnik PU Cazin izrazili su spremnost za saradnju i pomoć u realizaciji filma, time su nam umnogome omogućeni uslovi za nastavak snimanja nekih od najzahtjevnijih scena.

Produkcijska kuća ranije je dobila saglasnosti i odobrenja, od bolnice “Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, Unsko – Sanske šume, Fabrika Agrokomerc (praškasti proizvodi) Ćoralići, privatnih posjeda u mjestu Krivaja vlasništvo porodice Muhamedagić, Lojska Incel i kabinet gradonačelnika Općine Cazin.

1

Svesrdnu podršku u organizaciji i pripremi terena, vojnim kostimima kao i rekvizitima u ovom projektu pruža Klub Ekstremnih Sportova “Krajiški Patriot“ iz Cazina, dok su članovi Planinarskog društva “Krajina“ iz Cazina prihvatili ulogu u masovnim scenama ovog filma.

– Koliko je klubu Krajiški Patriot stalo do realizacije ovoga projekta, govori činjenica da su pored vojne opreme i rekvizita na raspolaganje produkciji postavili sve svoje članove i od samog početka pružaju pomoć u svim nivoima predprodukcijskog posla u projektu. Tu su i planinari, policajci, općinska administracija, građani Cazina. – govori nam Ademović.