Cazinski sajam 2017: Jeste li vješta domaćica koja radi najbolju masnicu?

Home

Cazinski sajam 2017: Jeste li vješta domaćica koja radi najbolju masnicu?


Njen ispravan naziv je maslenica jer je maslo, pored dobrog pšeničnog brašna, njen osnovni sastojak.

Međutim, ova kraljica krajiške sofre bez koje se ne može zamisliti bilo kakav domaći sobet, kod nas se ne naziva tako književno već je poznatija kao masnica. U krajiškim jezičkim „vratolomijama“ to često zvuči i kao masa'n'ca. Ali kako nam je potvrdila doc. dr. Šeherzada Džafić, sasvim je ispravno reći masnica jer je to verzija iz standardnog govora koja je kao takva prepoznatljiva u našem podneblju.

Dakle, ako ste dobra majstorica za masnicu i znate da odlično pravite ovaj mnogima omiljeni domaći specijalitet, „Cazinski sajam 2017“ je dobra prilika da za to dobijete i zvaničnu potvrdu. U okviru ovogodišnjeg programa Sajma, u petak, 22. septembra, održat će se i malo takmičenje za najbolju masnicu.

Sve zainteresirane domaćice jednostavno trebaju u petak, između 16 i 17 sati, donijeti svoju masnicu i predati je organizatorima na štandu kod scene, na Trgu Zlatnih ljiljana. Njihov specijalitet će dobiti oznaku i biti postavljen pored ostalih prijavljenih, a od 17 sati će višečlani žiri obaviti degustaciju i odabir tri najbolje.

Prva nagrada, uz titulu „Najbolje majstorice za masnicu 2017“, su sofra i oklagija domaće izrade. Drugoplasirana takmičarka će dobiti 25 kg brašna od najpoznatije bh. firme „Klas“ i prigodan poklon, a trećeplasirana 5 kg najkvalitetnijeg Klasovog brašna i također prigodan poklon. S obzirom da je „Klas“ sponzor ovog zanimljivog takmičenja, sve prijavljene učesnice biće darovane prigodnim Klasovim proizvodima.

Domaćicama je ostavljeno na njihov izbor kakvu će masnicu napraviti, od kakvog brašna i kolika će biti njena količina. Od propozicija takmičenja je samo da ona mora biti cijela, tj. u tepsiji i da ne smije imati nikakvih dodataka. Žiri će procjenu najbolje masnice uraditi na osnovu njenog osnovnog ukusa i strukture, a zna se da je masnica najbolja kada se „rasipa“, kad je ujednačenog okusa i jednako paše sama ili uz sve uobičajene dodatke.

Nakon proglašenja tri najbolje majstorice i uručenja nagrada, sa svim takmičarskim masnicama biće počašćeni posjetioci Sajma, a kako će se i na ovogodišnjem Sajmu naći i domaćeg meda, sira, pekmeza, biće to pravi mali festival naše krajiške masnice.

Stoga, ako ste već dobile više komplimenata za vašu domaću masnicu, oklagiju u ruke i spremite se za petak.

Osim takmičenja za najbolju masnicu, u petak će se od 17 sati na Trgu Zlatnih ljiljana održati i bogat program koji zajedno organiziraju kulturno-umjetnička društva: Hasan Mujezinović, Bajro Redžić, Stijena i Polje.


(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 19/09/2017 - 16:52

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top